Život Bošnjaka u RS-u i egzibicije političara: Šta je Islamska zajednica zamjerila Ramizu Salkiću

Put istine i pravde nema alternativu i na tom putu nemoguće je praviti truhle kompromise koji će skrnaviti taj put, riječi su potpredsjednika entiteta Republika Srpska Ramiza Salkića na kritike koje su došle od predstavnika Islamske zajednice u tom entitetu.

Politika je obično jedno, a život ljudi nešto posve drugo. Da je to istina, svjedoče i suprotstavljena mišljenja Salkića i predstavnika uleme, lidera Islamske zajednice u istočnoj Hercegovini, nakon posjete predsjednika manjeg bh. entiteta Trebinju.Salkić je u petak boravio u posjeti Medžlisu Islamske zajednice Trebinje, nakon čega je medijima poslao saopćenje u kojem je pozvao na ukidanje entiteta čiji je potpredsjednik.

“Jasno se nameće zaključak da civilizirani svijet koji je na strani istine i pravde u budućnosti ne bi trebao da podrži ostanak ovakvog teritorijalnog uređenja, koje je prema zvaničnim presudama nastalo na temelju udruženog zločinačkog poduhvata i genocida koji su počinili oni koji su bili dio udruženog zločinačkog poduhvata”, poručio je Salkić.

Dan kasnije od lidera Islamske zajednice u tom dijelu BiH došla su ograđivanja od Salkića i poruka koje je uputio. Kazali su kako on nije bio u službenoj posjeti te da se s njima susreo samo deset minuta.

“Ne mogu komentarisati izjave političara pa tako ni izjavu gospodina Salkića, potpredsjednika Republike Srpske, to nije u domenu vjerskog službenika, ali mogu reakcije u društvu, koje su izazvane tom izjavom. Svakako se to refleksira na malobrojnu povratničku zajednicu u istočnoj Hercegovini. Mi na prostoru Balkana imamo i mirna i nemirna vremena, i dirljive i inspirativne primjere razumijevanja među narodima, vjerama, pojedincima, ali i te zlokobne periode nasilja”, kazao je Sadet ef. Bilalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gacko i Bileća, kazavši kako je realna politika za bošnjačke povratnike razgovor o rješavanju problema koji mogu olakšati život, a da je sve ostalo populizam.

Salkić je na ovu, možda i prvu kritiku IZ-a prema nekom političaru iz SDA, odgovorio kazavši kako ga ovih dana napadaju i kritikuju politički predstavnici srpskog naroda, ali eto njima su se indirektno priključili i neki Bošnjaci.

“Za političke predstavnike srpskog naroda, koji nisu spremni povesti svoj narod putem katarze i suočavanja s počinjenim genocidom u njihovo ime, očekivano ponašanje. Ponašanje ovih drugih je, za one koji dobro poznaju prilike, očekivano, a za one koji manje poznaju prilike je iznenađenje. Poruka i jednima i drugima je da put istine i pravde nema alternativu. Na tom putu nemoguće je praviti truhle kompromise koji će skrnaviti taj put”, poručio im je Salkić piše Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79