Život u modernom dobu: 10 država iskoristilo 75% dostupnih vakcina

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres je ukazao da je deset država iskoristilo 75 posto od ukupnog broja vakcina protiv koronavirusa. Pozvao je bogate zemlje da predvode u naporima da vakcinacija postoji u svakoj državi svijeta.

Guterres je kritikovao neravnomjernu i nepoštenu distribuciju vakcina. Upozorio je da čak 130 država još nema niti jednu dozu vakcine. Za njega je ovaj problem moralno pitanje.

“U ovom kritičnom trenutku je ovo pitanje najveći moralni test za cijeli svijet”, izjavio je.

Pozvao je na osmišljavanje Globalnog plana za vakcinaciju u cilju poštenije distribucije. Smatra da u njegovoj provedbi trebaju učestvovati naučnici, proizvođači vakcina i potencijalni finansijeri. Sve u cilju da bi stanovništvo širom planete što prije bilo vakcinisano.

Generalni sekretar UN-a je apelovao najmoćnijim G20 državama da formiraju radnu grupu koju će činiti farmaceutske kompanije, ključne industrije i logističke firme, a koje će zajedno raditi da bi vakcinacija bila efikasnija, prenosi Al Jazeera.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79