Životni standard u BiH otprilike na razini trećine prosjeka EU

Ključne poruke iz najnovije sveobuhvatne analize Svjetske banke naglašavaju potrebu za promjenama u Bosni i Hercegovini kako bi se uskladila s europskim standardima i osiguralo poboljšanje životnog standarda građana.

Iako je zemlja ostvarila određeni napredak u posljednjih nekoliko godina, i dalje se suočava s nizom izazova, uključujući zaostajanje BDP-a za zemljama u okruženju te niski standard života u usporedbi s prosjekom EU-a.

Analiza ističe da su ekonomske i energetske strukturne reforme nužne kako bi se potaknuo održivi ekonomski rast i koordinacija svih razina vlasti u zemlji.

Iako su postignuti određeni pozitivni pomaci, kao što su smanjenje deficita tekućeg računa i poboljšanje dohotka, postojeći model rasta i energetike BiH nije održiv, a trend realnog rasta se očekuje da će se prepoloviti u sljedećih nekoliko desetljeća.

U cilju prevladavanja ovih izazova, Svjetska banka preporučuje niz strateških reformi, uključujući poboljšanje dijaloga u fiskalnoj politici, povećanje transparentnosti zapošljavanja u javnom sektoru, smanjenje administrativnih prepreka u poslovanju te poticanje proizvodnje obnovljive energije.

Također se ističe potreba za olakšavanjem izvoza u EU i usklađivanjem s međunarodnim standardima kako bi se povećala konkurentnost poslovanja firmi u BiH.

Dugoročan rast zemlje zahtijeva provođenje sveobuhvatnih ekonomskih i energetskih reformi, koje bi trebale biti usmjerene ne samo na rješavanje trenutačnih problema, već i na postavljanje temelja za dugoročno održiv ekonomski razvoj i poboljšanje životnog standarda građana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79