KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Zločini u Foči: Zbog stida dugo nije govorila da su je silovali Neđo, Papro i Mačak

Zločini u Foči: Zbog stida dugo nije govorila da su je silovali Neđo, Papro i Mačak


Na suđenju za zločine počinjene u Foči, zaštićena svjedokinja A-1 je izjavila da su je 9. juna 1992. silovali Neđo, Papro i Mačak, koje je tada poznavala iz viđenja po nadimcima i čija je imena saznala kasnije.

Svjedokinja je izjavila da je više žena sjedilo u jednoj sobi kada su u večernjim satima u maskirnim uniformama došli Mačak, Neđo i Miško, da su tražili neku rakiju i potom otišli. Kako je ispričala, vratili su se bez Miška i nju odveli u stan komšinice koji je bio prazan, piše Detektor.

“Ništa mi nisu rekli, samo su me odveli. Mačak me utjerao unutra i izašao iz te sobe. Neđo se vratio, stavio je pištolj i nož na šporet”, kazala je svjedokinja.

Prema njenim riječima, Neđo joj je tada poderao odjeću i silovao je, te joj rekao da će je zaklati ako bude vrištala, te da je to trajalo 10-ak minuta.

“Ustao je, obukao se i izašao na hodnik. U tom momentu je ušao Mačak. Ošamario me dva-tri puta”, kazala je svjedokinja i navela da joj je potom Mačak poderao odjeću i silovao je, da mu je govorila da je ne dira, ali da je odgovorio da “ako ikome bude rekla, doći će i ubiti je”.

Mačak je, prema njenim riječima, uzeo pištolj i nož te izašao, za njim je krenula i svjedokinja, ali da je na hodniku bio Papro, koji ju je natjerao da se vrati u sobu te da ju je i on silovao.

“Papro mi je zatim rekao da ne smijem izlaziti, da će se on vratiti. Kada je otišao, iskočila sam kroz prozor i pobjegla”, kazala je svjedokinja.

Nakon bjekstva, kako je rekla, spavala je kod svjedokinje A-2, po tavanima, a zatim ju je jedna žena srpske nacionalnosti odvela kod sebe i kod nje je bila do razmjene.

Pojasnila je da je Papru prije rata poznavala iz viđenja, kada je dolazio kod svoje sestre, da je tada imao dugu kosu i bradu te da je nosio kožni povez preko oka, dok je za Mačka kazala da je prolazio pored mjesta gdje je stanovala kada je išao na posao.

“Čula sam i Neđu kada ga je zovnuo ‘Mačak’”, dodala je svjedokinja i pojasnila da joj je kasnije jedna starija žena rekla da se oni prezivaju Paprica i Ognjenović, dok je opisujući Neđu navela da je bio Crnogorac.

Radovan Paprica zvani Papro i Slavko Ognjenović zvani Mačak optuženi su da su, s još jednom osobom, 9. juna 1992. godine u Miljevini na grub način silovali svjedokinju A-1. Na teret im je stavljeno da su silovanje počinili u okviru širokog i sistematskog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga Republike Srpske.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane, svjedokinja je kazala da su sva trojica bili u uniformama sa oznakama srpske vojske, da su na šporet ostavljali po pištolj i nož, kao i da su se ponašali isto i da ju je svaki od njih silovao po 10-ak minuta.

Odbrana je predočila dio iskaza iz istrage u kojem je navela da je “Neđo dao Mačku pušku da je čuva”, ali je svjedokinja izjavila da se toga ne sjeća, te je rekla da je Mačak tada bio mršaviji i nije izgedao kao sad.

O događaju, dodala je ona, dugo nikome nije govorila jer ju je bilo stid i sram.

Optuženi Paprica je kazao da je čista laž sve što je svjedokinja ispričala.

Nastavak suđenja je 17. marta.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija