Zločini u Foči: Zbog stida dugo nije govorila da su je silovali Neđo, Papro i Mačak

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Na suđenju za zločine počinjene u Foči, zaštićena svjedokinja A-1 je izjavila da su je 9. juna 1992. silovali Neđo, Papro i Mačak, koje je tada poznavala iz viđenja po nadimcima i čija je imena saznala kasnije.

Svjedokinja je izjavila da je više žena sjedilo u jednoj sobi kada su u večernjim satima u maskirnim uniformama došli Mačak, Neđo i Miško, da su tražili neku rakiju i potom otišli. Kako je ispričala, vratili su se bez Miška i nju odveli u stan komšinice koji je bio prazan, piše Detektor.

“Ništa mi nisu rekli, samo su me odveli. Mačak me utjerao unutra i izašao iz te sobe. Neđo se vratio, stavio je pištolj i nož na šporet”, kazala je svjedokinja.

Prema njenim riječima, Neđo joj je tada poderao odjeću i silovao je, te joj rekao da će je zaklati ako bude vrištala, te da je to trajalo 10-ak minuta.

“Ustao je, obukao se i izašao na hodnik. U tom momentu je ušao Mačak. Ošamario me dva-tri puta”, kazala je svjedokinja i navela da joj je potom Mačak poderao odjeću i silovao je, da mu je govorila da je ne dira, ali da je odgovorio da “ako ikome bude rekla, doći će i ubiti je”.

Mačak je, prema njenim riječima, uzeo pištolj i nož te izašao, za njim je krenula i svjedokinja, ali da je na hodniku bio Papro, koji ju je natjerao da se vrati u sobu te da ju je i on silovao.

“Papro mi je zatim rekao da ne smijem izlaziti, da će se on vratiti. Kada je otišao, iskočila sam kroz prozor i pobjegla”, kazala je svjedokinja.

Nakon bjekstva, kako je rekla, spavala je kod svjedokinje A-2, po tavanima, a zatim ju je jedna žena srpske nacionalnosti odvela kod sebe i kod nje je bila do razmjene.

Pojasnila je da je Papru prije rata poznavala iz viđenja, kada je dolazio kod svoje sestre, da je tada imao dugu kosu i bradu te da je nosio kožni povez preko oka, dok je za Mačka kazala da je prolazio pored mjesta gdje je stanovala kada je išao na posao.

“Čula sam i Neđu kada ga je zovnuo ‘Mačak’”, dodala je svjedokinja i pojasnila da joj je kasnije jedna starija žena rekla da se oni prezivaju Paprica i Ognjenović, dok je opisujući Neđu navela da je bio Crnogorac.

Radovan Paprica zvani Papro i Slavko Ognjenović zvani Mačak optuženi su da su, s još jednom osobom, 9. juna 1992. godine u Miljevini na grub način silovali svjedokinju A-1. Na teret im je stavljeno da su silovanje počinili u okviru širokog i sistematskog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga Republike Srpske.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane, svjedokinja je kazala da su sva trojica bili u uniformama sa oznakama srpske vojske, da su na šporet ostavljali po pištolj i nož, kao i da su se ponašali isto i da ju je svaki od njih silovao po 10-ak minuta.

Odbrana je predočila dio iskaza iz istrage u kojem je navela da je “Neđo dao Mačku pušku da je čuva”, ali je svjedokinja izjavila da se toga ne sjeća, te je rekla da je Mačak tada bio mršaviji i nije izgedao kao sad.

O događaju, dodala je ona, dugo nikome nije govorila jer ju je bilo stid i sram.

Optuženi Paprica je kazao da je čista laž sve što je svjedokinja ispričala.

Nastavak suđenja je 17. marta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79