Zlostavljanje maloljetnika bez prisustva advokata ili staratelja te pokušaj iznuđivanja priznanja prema želji policije

Poslanik SDA u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Ramiz Salkić oglasio se nakon što je Juso Jusić izjavio da je njegov 14-godišnji sin pretučen u Policijskoj stanici Osmaci.

Za Salkića je to dokaz ostrašćenosti i brutalnosti policije RS-a nad Bošnjacima. Smatra da je simptomatično ispitivanje i, kako je naveo, zlostavljanje maloljetnika bez prisustva advokata ili staratelja te pokušaj iznuđivanja priznanja prema želji policije.

Podsjetio je da je ranije ove godine bilo niz napada na Bošnjake bez, kako je konstatirao, adekvatne reakcije policije. Prema njegovim riječima, s druge strane svjedočimo brutalnosti i tendencioznom pristupu entitetske policije. Mišljenja je da je to posljedica toga što nije provedena reforma policije.

“Sve je ovo posljedica nikad provedene reforme policije i kontinuiteta djelovanja policije RS-a, koji se veže za policijske strukture čiji su dijelovi presuđeni pred Haškim sudom, da su počinili genocid nad Bošnjacima”, istakao je.

Problematizirao je i nacionalnu strukturu policije u RS-u.

“Nacionalna struktura zaposlenih u MUP-u RS nikad nije uspostavljena prema članu 97 entitetskog Ustava. Na implementaciji ovog člana nikada, dosljedno i principijelno, nisu insistirali predstavnici međunarodne zajednice, a posebno to nisu činili Ured visokog predstavnika (OHR) i visoki predstavnik čiji je primarni zadatak provođenje civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma”, ukazao je.

Salkić je izjavio da dok pripadnici policije RS-a, kako je naveo, pjevaju pjesme “za krst časni, za Nemanjiće, za Obiliće”, dok je od 7.000 policajaca 330 Bošnjaka, teško da se može očekivati objektivan i nepristrasan rad, kao i stvaranje sigurnog okruženja za Bošnjake.

“Obaveza je državnih sigurnosnih agencija, ali i OHR-a, da se uključe u stvaranje sigurnog okruženja za Bošnjake nakon napada u Višegradu, Bratuncu, prijetnji u Bijeljini, Doboju, posljednjeg zlostavljanja dječaka u Osmacima”, dodaje.

Poručio je da je policija u ovom entitetu instrument vlasti za dalji pritisak na Bošnjake, što ima za posljedicu osjećaj nesigurnosti.

Podsjećamo, otac dječaka je istakao da mu je sin pretučen zbog toga što nije okrivio mladiće iz sela za događaj kojem nije prisustvovao. Naglasio je da je policija maltretirala dječaka dok je bio u drugoj prostoriji, slušajući jauke sina. Najavio je da će podnijeti prijavu u Policijskoj upravi Zvornik

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79