Foto: Ilustracija
Zloupotreba državnog zemljišta: Hoće li akcija SIPA-e obuhvatiti i šumske parcele pretvorene u solarne farme?

Zloupotreba državnog zemljišta: Hoće li akcija SIPA-e obuhvatiti i šumske parcele pretvorene u solarne farme?


Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su jučer, po nalogu Tužiteljstva Sarajevskog kantona, započeli operativnu akciju “Incitat” koja se fokusira na nezakonito upravljanje državnim zemljištem na olimpijskoj planini Bjelašnici.

Među osumnjičenima u ovom slučaju su načelnik Općine Trnovo (FBiH), Ibro Berilo, njegova pomoćnica Nađa Milišić, bivši direktor “Sarajevošuma” Nermin Demirović, te vlasnici i odgovorne osobe u tvrtki LOK-PIL d.o.o. Sarajevo, Adis Mulaosmanović i Edina Džigal.

Berilo se tereti da je omogućio vlasniku spomenute tvrtke izgradnju apartmana “Aroma” u Babinom Dolu na državnom zemljištu, u zamjenu za apartman u istom objektu. Ovaj apartman Berilo nije prijavio u svojoj imovinskoj kartici, čime je dodatno pogoršao situaciju.

Gradnja na državnom zemljištu postala je učestala praksa, posebno u Hercegovini, gdje su lokalne vlasti često dodjeljivale koncesije investitorima, uglavnom bliskim političkim strukturama ili lokalnim tajkunima. Iako se radi o zemljištima koja su kategorizirana kao šumska, ona su na sumnjiv način prenamijenjena u građevinska, što je omogućilo masovnu izgradnju solarnih farmi.

Lokalne vlasti, čini se, ne pridaju veliku važnost ni odlukama visokih predstavnika koji su zabranili raspolaganje državnom imovinom. U više navrata na to su upozoravali i iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Prema izjavama iz SIPA-e, do sada je pretreseno 12 lokacija, a četvero od pet osumnjičenih je pod kontrolom. Za jednom osobom se još uvijek traga.

Ostaje pitanje hoće li slučaj ‘Berilo’ otvoriti vrata za širu istragu koja bi mogla uključivati i sumnjive koncesije na državnim zemljištima širom zemlje, gdje su šumske parcele pretvorene u građevinska, a potom korištene za izgradnju solarnih farmi.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija