Foto: Gradska uprava Sarajevo
Ko upravlja Vijećnicom? Vijećnica izostavljena iz poslovnih knjiga Grada Sarajeva

Ko upravlja Vijećnicom? Vijećnica izostavljena iz poslovnih knjiga Grada Sarajeva


Grad Sarajevo je 2023. godine preuzeo vlasništvo nad Vijećnicom, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, no federalni revizori su utvrdili da ovaj važan objekat nije evidentiran u poslovnim knjigama Javnog preduzeća Sarajevo d.o.o., niti je do kraja godine provedena procjena njegove vrijednosti.

Ovaj propust dovodi u pitanje transparentnost upravljanja jednim od najprepoznatljivijih simbola Sarajeva.

Grad Sarajevo je, prema ugovoru iz 2016. godine, prenio upravljanje, zaštitu i održavanje Vijećnice na JP Sarajevo d.o.o., ali se njena vrijednost nije odrazila u finansijskim izvještajima preduzeća. Revizori su upozorili da se prihodi ostvareni upravljanjem Vijećnicom, koji nisu zavedeni u poslovne knjige, mogu smatrati značajnim, a ulaganja u Vijećnicu su evidentirana kao “ulaganja u tuđe objekte”.

Ukupna ulaganja u Vijećnicu tokom 2023. godine iznosila su 54.947 KM, uključujući investicije u iluminaciju i sistem grijanja i hlađenja. Ova ulaganja su rezultat postupka nabavke i ugovora zaključenog sa firmom Taurus KGV d.o.o. Sarajevo u avgustu 2022. godine.

Pored toga, broj posjetilaca Vijećnice tokom 2023. godine iznosio je 34.047, što predstavlja povećanje od 4.155 u odnosu na prethodnu godinu. Cijene ulaznica su utvrđene cjenovnikom iz 2022. godine, dok su cijene najma prostora u Vijećnici, koje se kreću od 1.170 KM do 9.000 KM, također definirane istim cjenovnikom.

Vijećnica, kao nacionalni spomenik, dobila je ovu statusnu titulu 2006. godine, dok je Grad Sarajevo 2014. godine preuzeo njenu upotrebu i održavanje na osnovu akta Federalnog ministarstva kulture i sporta. Bez obzira na ove formalnosti, evidentiranje Vijećnice u poslovnim knjigama Grada Sarajeva ostaje otvoreno pitanje koje zahtijeva hitnu pažnju nadležnih institucija.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija