Zloupotreba položaja: Abdić i ostali izjasnili se da nisu krivi

Fikret Abdić, načelnik općine Velika Kladuša izjasnio se danas u Kantonalnom sudu u Bihaću da nije kriv, po svim tačkama optužnice Kantolalnog tužiteljstva USK. Podsjećamo, optužnica Abdića i ostale tereti da su počinili više krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja izbjegavajući provođenje otvorenog postupaka javnih nabavki.

Fikret Abdić uhapšen je 18. juna prošle godine i sumnjiči ga se da je od 2016. do kraja 2019. godine iskorištavao svoj položaj kao načelnik Općine Velika Kladuša. Osim javnih nabavki Abdiću se stavlja na teret da je nezakonito uvećavao plaće i isplaćivao nagrade pojedinim zaposelnicima Općine kao i nezakonito unaprijeđivao pojedine na viša radna mjesta.

Sedmooptužena Fatma Galijašević sa Tužiteljstvom je potpisala sporazum o priznanju krivice. Sanja i Sulejman Silić danas nisu prisustvovali ročištu zbog zdravstvenih razloga. Svi ostali izjasnili su se da nisu krivi. U Tužiteljstvu USK-a očekuju skoro zakazivanje glavnog pretresa.

“Tokom kojeg će Tužilaštvo izvođenjem velikog broja dokaza predloženih uz optužnicu izvan razumne sumnje dokazati da su optuženi počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret, te da su u toku pregovori sa braniocima optuženih Silić Sulejmana i Silić Sanje, Pajazetović Fikreta i Kajtazović Selima koji su ovom tužilaštvu dostavili prijedlog za pregovaranje o krivnji”, kazala je Merima Mešanović, tužiteljica KT USK.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79