Znate li ko je bio Alexander Langer: Političar i novinar koji je zbog Bosne otišao u smrt

Znate li ko je bio Alexander Langer: Političar i novinar koji je zbog Bosne otišao u smrt


Na današnji dan prije 25 godina, 3. jula 1995. godine ovaj svijet je napustio Alexander Langer, italijanski novinar, pisac, mirovni aktivista, ali prije svega čovjek. Otišao je na bolji svijet jer nije mogao više trpiti ovosvjetski zločin nad Bosnom i Hercegovinom.

Rođen je 22. februara 1946. u Sterzingu u Južnom Tirolu, provinciji Italije u kojoj živi njemačko stanovništvo. Rrano se uključio u lokalna politička pitanja, u to vrijeme usredotočena na međuetničke odnose u regiji, koji su nakon dva svjetska rata i desetljeća terorizma bili vrlo napeti.

Početkom 1970-ih bio je aktivan u Lotta Continua, lijevoj političkoj organizaciji u Italiji. Kasnije se pridružio Zelenoj stranci Južnog Tirola i postao član regionalnog vijeća za Trentino-Alto Adige / Südtirol 1978. Još uvijek otporan na nametnute etničke granice, dva puta je odbio deklarirati svoju etničku grupu tokom popisa stanovništva 1981. i 1991. godine. u Bolzanu. (Ovo je obvezan izbor u pokrajini, radi zaštite etničkog statusa quo.) Ovaj izbor učinio ga je nepodobnim da se kandiduje na lokalnim izborima.

Tokom osamdesetih godina prošlog vijeka, pojavio se u redovima Zelene stranke, najprije na nacionalnom nivou, a potom i u Evropi, da bi na kraju postao zastupnik u Evropskom parlamentu i predsjednik grupe Zeleni / EFA u Evropskom parlamentu 1989. godine.

Kasnije se duboko uključio u mirovne inicijative u Evropi i na Bliskom Istoku, te u njegovanje dijaloga između lijevih stranaka, radikala, lijevih kršćana i drugih mirnodopskih, ekoloških i rubnih političkih grupa na evropskom nivou.

Rat u Bosni ga je dotukao

Kao neumorni zagovarač slobode, mira, tolerancije i suživota zastupao je interese i politku Evropskog parlamenta u Izraelu, Rusiji, Libiji, Egiptu, Brazilu, Argentini, Kipru i Malti… Ipak, najveća preokupacija od početka 1990-tih bilo mu je zaustavljanje rata u bivšoj Jugoslaviji. Od 1992. je svu svoju energiju, znanje, kontakte i utjecaj posvetio Bosni i Hercegovini i uspostavljanju pravednog i trajnog mira u ovoj zemlji. Kada se uvjerio da se stvarni interesi velikih i moćnih ne žele primaknuti ciljevima njegove mirotvorne bitke, nije više mogao. Odlučio je otići s “ovog i ovako zagađenog svijeta“.

Na ceduljici na kojoj je hrabro obrazložio vlastitu presudu i najtežu kaznu, je poručio: “Molim vas oprostite mi, ali ja više ne mogu“. Bosnu su ubili, odlazi i Alex”.

U Bosni i Hercegovini danas, nažalost, rijetko ko zna ko je bio Alexander Langer, čovjek koji je dao život zbog nepravde koja je tokom rata učinjena našoj zemlji.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija