Zolj o povlačenju tačke budžeta: Njih je strah tog novca, ne znaju čitati dijagrame

Zolj smatra da pojedini delegati u Skupštini KS ne znaju čitati dijagrame prezentacije budžeta i da ih je, u suštini, strah tog novca. On tvrdi da je paradoksalno tvrditi da je budžet loš, a onda nas mole da se usvoji.

“Pokušali smo obrazložiti kako smo došli do najvećeg budžeta u historiji KS, ali njegova realizacija zahtijeva ozbiljan pristup i toga su se neki prepali. Jedan Igor Stojanović je rekao da je u budžetu predviđeno 80 miliona kapitalnih projekata, a to je zapravo više od 150 miliona KM. Osjetio sam strah jer kontrola svega toga polazi od maja 2019. godine. Svi ovi euri padaju u vodu i ostaju za neki drugi period jer stvara se alibi za nemogućnost realizacije svega što ostavljamo. Žao mi je što ćemo sada izgubiti pet-šest mjeseci”, rekao je aktuelni premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj.

On kaže da je neozbiljno kritikovati “najveći budžet Kantona Sarajevo”, da aktuelna vlada osigurava rekonstrukcije cesta, pruge, nove autobuse, trolejbuse i da zbog toga ne zaslužuje nepoštivanje.

“Ne mogu da vjerujem da se tri puta postavlja pitanje šta je s platama od septembra do decembra. Ministar odgovori da je to u tekućim rezervama i onda opet neko postavi to pitanje i o čemu onda mi da razgovaramo? Zašto se to radi? To je strah iako se najavljuju kao najbolja vlada Kantona Sarajevo. Testirat ćemo to”, kazao je Zolj.

On se pred novinarima i upitao zašto o budžetu nije raspravljano ranije, jer, kako kaže, ta mogućnost postoji od 23. novembra.

“Kada se raspravlja o budžetu, to bi trebalo biti jednostavno. Mi smo htjeli da se budžet usvoji, ali postoji granica dostojanstva. Kada je riječ o platama, plate će se isplaćivati i ljudi neće ostati bez plata. Svi idu na privremeno finansiranje, a ovdje se u vezi s tim stvara fama”, zaključio je premijer Zolj.

Podsjećamo, premijer Zolj sinoć je po drugi put povukao tačku dnevnog reda koja se odnosi na izglasavanje Nacrta budžeta i to nakon cjelodnevne rasprave. Prvi put je to uradio na hitnoj sjednici novog saziva Skupštine KS, nakon što su se zastupnici iz SDA izjasnili da je preuranjeno raspravljati o budžetu prije završetka konstituiranja skupštine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments