Zoran Galić i korupcija: Najviši službenici pod lupom

Zoran Galić i korupcija: Najviši službenici pod lupom


Institucije Bosne i Hercegovine se suočavaju s ozbiljnim optužbama za korupciju, a čini se da su najviši pravosudno-policijski službenici duboko upleteni.

Da svi rade svoj posao kako treba, zamjenik direktora SIPA Zoran Galić bi bio uhapšen istog dana kada su se pojavile sumnje protiv njega.

U zemlji gdje se red, rad i pravda čine utopijskim idealima, stvarnost je sasvim drugačija. Imamo sve potrebne institucije, ali one služe kao mreže kroz koje prolaze veliki prestupnici, dok se sitni hvataju.

Najviši predstavnici organa zaduženih za pravdu, red i mir osumnjičeni su za razna kriminalna djela – od trgovine utjecajem do namještanja poslova i nezakonitog prisluškivanja. Na listi osumnjičenih nalaze se i bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec. Obojica su pod istragom za zloupotrebu položaja i druge kriminalne radnje, ali su trenutno na slobodi, čekajući optužnicu.

Nedavno je i zamjenica glavnog tužioca VSTV-a BiH, Diana Kajmaković, suspendirana i pod istragom zbog optužbi za pomaganje kriminalcima i dilerima droge. Ona se navodno pojavljuje u prepiskama iz Sky aplikacije kao osoba koja će “završiti” neke slučajeve za finansijsku korist.

U akciji Black Tie 2, koja je prikupila dokaze iz kriptovanih aplikacija, uhapšeni su i visoki funkcioneri FUP-a, ali su ubrzo pušteni na slobodu. Nedavno su uhapšeni i Blagoje Milović iz Granične policije Trebinje te državljanin BiH i Hrvatske Ivica Bago zbog organizovanog kriminala i zloupotrebe položaja.

Da u agencijama svi rade svoj posao kako treba, Zoran Galić bi bio uhapšen odmah. Umjesto toga, pobjegao je u Hrvatsku, odakle se sad kolegama smije u lice. Ova situacija jasno pokazuje koliko su duboki korijeni korupcije i kriminala unutar bosanskohercegovačkog pravosudnog sistema.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija