Zvanični izvještaj policije o tragediji u Posušju: Najvjerojatnije se radi o gušenju

Nakon jučerašnje tragedije koja je pogodila BiH, kada je u novogodišnjoj noći stradalo osmero mladih Posušana, stiglo je i zvanično saopćenje Ministarstva unutrašnjih poslova ovog kantona.

– Dana 1. 1. 2021. godine u 10.05 sati, PU Posušje je zaprimila prijavu da je u vikend kući koja se nalazi u mjestu Tribistovo, općina Posušje, smrtno stradalo osam osoba. Na mjesto događaja izišli su djelatnici Doma zdravlja Posušje i policijski službenici PU Posušje koji su zajedno sa dežurnim županijskim tužiteljem na mjestu događaja izvršili očevidne radnje kojom prilikom su utvrdili da su smrtno stradali: S.R., M.R., Ž.P., M.S., M.P., S.P., I.M. i S.J., svi 2001. godište i s područja općine Posušje. Također, izvršenim očevidom je utvrđeno da se najvjerojatnije radi o gušenju, a po nalogu dežurnog županijskog tužitelja u Širokom Brijegu, smrtno stradale osobe su prevezene na Odjel patologije SKB Mostar gdje će biti izvršena obdukcija, nakon koje će, a eventualno i drugih potrebnih vještačenja, biti poznat uzrok smrti – navodi se u saopćenju MUP-a ZHK.

Tragedija prvog dana u 2021.: Dan žalosti zbog smrti četiri djevojke i četiri mladića u novogodišnjoj noći

Trovanje ovim plinom nastupa vrlo brzo i završava najčešće smrtnim ishodom, ukoliko se vrlo brzo unesrećenom ne pruži stručna pomoć. U ovom slučaju ono što je moglo biti spasonosno je kisik i barokomora. No, u blizini mjesta tragedije takva pomoć se očito nije mogla pružiti i ne odmah, a osim toga tragedija se dogodila tokom noći dok su mladi ljudi spavali – kazao je doktor Plavšić.

Zapravo im nije bilo pomoći, a i da su preživjeli, kaže dr. Plavšić, imali bi teška oštećenja mozga, ali i srca i drugih organa. Nažalost, ovakve se tragedije događaju svake godine, ali ne ovako masovne.

– Obično su to pojedinačni slučajevi koji su obično uzrokovani plinskim bojlerima. Inače, djelovanje ugljenmonoksida na hemoglobin u našoj krvi je 200 puta snažniji i brži nego djelovanje kisika i što je izloženost veća to je rezultat trovanja teži. U ovom slučaju mladi su najvjerovatnije nakon vesele noći zaspali u neprozračenom prostoru koji se ispunio plinom i tragedija se dogodila a da to nisu ni osjetili. Stoga, je kod korištenja plinskih bojlera i grijalica njabitnije redovito i temeljito prozračivanje prostorija u kojima takvi uređaji rade, kako bi se tragedija izbjegla pojasnio je dr. Plavšić za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79