Zvanično nakon ždrijebanja: SNSD gubi delegata, PDP dobija novog predstavnika

Foto: Klix.ba

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine održala je žrijeb za petog delegata u Domu naroda BiH iz Republike Srpske. Izvučeno je ime opozicionara Nenada Vukovića (PDP), koji će zamijeniti dosadašnju delegatkinju iz SNSD-a, Snježanu Novaković Bursać.

Novaković Bursać je godinu i po dana bila članica Doma naroda BiH na osnovu odluke NSRS-a, koja je kasnije poništena. NSRS je prvobitno odbila priznati važeći PDP-ov glas, što je dovelo do žrijebanja i naknadnog izbora Vukovića.

Predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik, pokazao je nervozu pred žrijeb, izjavivši da se nijedan delegat iz SNSD-a neće povući kako bi ustupio mjesto legalno izabranom Vukoviću.

Raspored delegata u Domu naroda

Narodna skupština RS-a bira pet delegata u Dom naroda Parlamenta BiH. Tri mjesta su sigurna za SNSD (Sredoje Nović, Radovan Kovačević, Nikola Špirić), dok je jedno mjesto pripalo SDS-u (Želimir Nešković). Borba se vodila za peto mjesto, za koje su liste SNSD-a i PDP-a dobile po 12 glasova. Jedan PDP-ov listić je proglašen nevažećim, što je dovelo do niza pravnih sporova.

Centralna izborna komisija je prvo proglasila listić važećim, no Sud BiH ga je poništio. PDP se zatim žalio Ustavnom sudu BiH, koji je u martu ove godine prihvatio njihovu apelaciju, priznavši sporni listić. CIK je ponovo priznao listić, a Sud BiH je odbacio žalbu SNSD-a, čime je omogućeno žrijebanje.

Političke posljedice

Iako je PDP dobio delegata, SNSD ostaje ključni igrač u Vijeću ministara BiH, s obzirom na to da mogu “srušiti kvorum” sa tri delegata. Ovaj ishod znači da SNSD i HDZ više nemaju većinu za usvajanje štetnih inicijativa u Domu naroda BiH, što je značajan korak ka promjeni političkog balansa.

Ovakav razvoj događaja otvara prostor za opoziciju, ali također pokazuje složenost i izazove u političkom sistemu Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79