Zvizdić i Softić reagirali na optužbe Hadžifejzovića: Nezapamćene manipulacije

Senad Hadžifejzović otkrio je u Centralnom dnevniku da su potpredsjednici SDA Safet Softić i Denis Zvizdić, navodno, bili emisari koje je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović 2017. uputio u Beograd, i to da prenesu poruku tadašnjem premijeru, a danas predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da Beograd ne reagira burno u vezi s kasnije neuspješnom revizijom presude za genocid po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije.

Podsjetimo, sastanak u Vijećnici lidera SDA Bakira Izetbegovića s političarima i intelektualcima u vezi revizije presude protiv Srbije po tužbi BiH za genocid održan 17. februara 2017. godine. Sastanak u Beogradu, kako tvrdi Hadžifejzović, dogodio se prije navedenog skupa, što, po njemu, otvara u sumnju da je cijela priča s revizijom bila prijevara.

“Da, Bakir Izetbegović prije prevare u Vijećnici, u Beograd je poslao dvojicu emisara, poštara, tada svoje najbliže saradnike Denisa Zvizdića i Safeta Softića. Da, Vučić je u intervjuu potvrdio, to jest nije demantirao da je dobio poruku da ne reaguje nakon prevare u Vijećnici. Da, nakon sastanka Zvizdića i Softića sa Vučićem, Izetbegović je organizovao prevaru, probudio svjesno nadu porodicama, građanima Srebrenice i BiH i objavio reviziju. Da, Vučić nakon Vijećnice nije, ili je sasvim blago usput reagovao na historijski skup u Vijećnici na koju su na prevaru došli mu i reis i politički protivnici. Dakle, po dogovoru “, naveo je Hadžifejzović.

Štaviše, optužio je Bakir Izetbegovića – da je izdajnik.

Nakon ovog istupa, reagirali su Zvizdić i Softić upućujući demantij. Hadžifejzović je demantij sinoć odbio objaviti, funkcionerima SDA ponudio da se uživo obrate javnosti.

“Vlasnik i urednik Face TV Senad Hadzifejzović, suprotno svim profesionalnim novinarskim standardima, odbio je da u programu svoje televizije objavi demanti potpredsjednika SDA Denisa Zvizdića i Safeta Softića. Demanti je upućen zbog priloga u kojem je Hadžifejzović, koristeći se do sada nezapamćenim manipulacijama, iznio niz netačnih i teških kvalifikacija. Demanti smo prinuđeni objaviti na našoj stranici, a sve članove i simpatizere SDA molimo da ovaj post lajkaju i podijele na svojim profilima, kako bi istina doprla do što više građana Bose i Hercegovine”, saopćeno je iz SDA.

U demantiju Zvzidća i Softića kojeg je SDA sinoć objava na svojim zvaničnim strancima se navodi:

Zbog teških i netačnih kvalifikacija koje Ste iznijeli u Vašem dnevniku od 23.04.2021 godine, a u cilju istinitog informisanja javnosti, tražimo od Vas da objavite naš demant pogrešne interpretacije sadržaja našeg sastanka sa tadašnjim Premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem 15.02.2017 godine, te Vas istovremeno informišemo o sljedećem:

1. Inicijativa za sastanak je došla neformalnim kanalima od strane jednog ministra iz tadašnje Vlade Srbije koji je smatrao da, bez obzira na Reviziju tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije u Hagu, treba sačuvati dobre bilateralne odnose između Srbije i Bosne i Hercegovine.

2. SDA BiH je prihvatila njegovu dobronamjernu sugestiju da bi jedan takav susret mogao biti od koristi za buduće bilateralne odnose dvije države.

3. Sastanak je održan u Vladi Srbije; trajao je nepuna dva sata i na istom se diskutovalo o brojnim aktuelnim temama i pitanjima od značaja za obje zemlje.

4. U toku razgovora spomenuto je i pitanje najavljene Revizije. Mi smo Premijeru Vučiću saopćili naš stav da Bosna i Hercegovina ima i pravo i obavezu prema žrtvama genocida da pokrene Reviziju u Hagu; da će Revizija biti pokrenuta i da to po našem sudu ne bi trebalo da bude prepreka za buduće bilateralne odnose između Bosne i Hercegovine i Srbije.

O ovoj temi se sa naše strane ništa ni više ni manje nije kazalo, jer o budućoj sudbini Revizije ili o pravnim i proceduralnim detaljima njenog pokretanja nismo ni mogli razgovarati, jer nijedan od nas dvojice nije bio uključen u bilo koju fazu rada na izradi i pokretanju Revizije. Zbog svega prethodno navedenog, smatramo da je svako tumačenje ovog sastanka van navedenih činjenica pogrešno i netačno, naveli su Zvizdić i Softić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79