Zvornička brigada VRS-a optužena za genocid protiv 800 Bošnjaka

Ukupno šest muškaraca, visokih pripadnika Zvorničke brigade optuženo je za zločin genocida i pomaganja u genocidu povodom ubistva 800 Bošnjaka u Orahovcu.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

  • Ristić Lazara zv. “,Lazo”‘, rođenog 1958. godine u Zvorniku, državljanina BiH,
  • Mihajlović Mladena zv. “,Mlađo”, rođenog 1973. godine u Bregenzu, Austrija, državljanina BiH,
  • Milošević Sretena, rođenog 1959. godine u Kladnju, državljanina BiH i R Srbije,
  • Ivanović Dragoja, zv. “Kićo”, “Miloje” i “Radoje”, rođenog 1967. godine u Zvorniku, državljanina BiH,
  • Birčaković Stanoje zv “Cane”, rođenog 1972. godine u Zvorniku, državljanina BiH,
  • Birčaković Milorada zv. “Pinjo”, rođenog 1963. godine u Zvorniku, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS-a i MUP-a RS usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području zaštićene zone UN-a Srebrenica, u svojstvu nekadašnjih visokih dužnosnika i pripadnika Zvorničke brigade, svjesno pružali pomoć pripadnicima udruženog zločinačkog poduhvata u počinjenju genocida nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti nakon pada zaštićene zone UN-a Srebrenica.

U optužnici se navodi da su optuženi, sudjelovali u zarobljavanju i prisilnom zatvaranju više od 800 bošnjačkih muškaraca i dječaka u fiskulturnu salu škole “Grbavci” u Orahovcu, te operaciji transporta zarobljenika na mjesto streljanja na lokalitetima u blizini škole, gdje je strijeljano više od 800 žrtava, a tijela žrtava pomoću mehanizacije ukopavana u dvije masovne grobnice.

U namjeri da sakriju izvršeni zločin, pripadnici čete vojne policije i pozadinske čete Zvorničke brigade su uklonili tragove zatočenja i pogubljenja zatočenika oko škole i u fiskulturnoj sali.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo genocid iz člana 171. tačka a) i b), KZ-a BiH u vezi sa članom 180. stav 1., i u vezi sa članom 31. (pomagači) istog Zakona.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79