10.000 budžetskih korisnika u TK traže isplatu jednokratne pomoći u iznosu od 1.080 KM

Koordinacija sindikata budžetskih korisnika Tuzlanskog kantona (TK) uputila je dopis predsjedniku i zastupnicima u Skupštini TK, u kojem traži da pokrenu incijativu kojom će im biti dodijeljena jednokratna novčana pomoć u iznosu 1.080 KM.

– Sindikati radnika koji plaće i naknade primaju iz budžeta TK upućuju vam zahtjev za pokretanje inicijative za isplatu jednokratne novčane pomoći radnicima koji plaće i naknade primaju iz budžeta TK, kojom bi Skupština TK obavezala Vladu TK da novčanu pomoć isplati u propisanom roku u iznosu od 1.080 KM, u skladu sa Uredbom o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena – navodi se u dopisu.

Ova Koordinacija okuplja zaposlene u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, policiji, sudovima i tužilaštvu te zaposlene u kantonalnoj državnoj službi, kojih ukupno ima oko 10.000.

– U prilog opravdanosti našeg zahtjeva ukazujemo na zvanično saopćenje Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine iz oktobra 2022. godine u kojem se navodi da je “na godišnjem nivou u prosjeku zabilježen rast nivoa cijena od 17,3 posto”. Iz saopćenja Agencije naročito ističemo i podatke da je “prosječan rast cijena u odjeljcima hrana i bezalkoholni napici povećan za 26,2 posto, stanovanje i režijski izdaci za 20 posto i prijevoz za 28,2 posto sa tendencijom daljnjeg rasta – navode iz Koordinacija sindikata.

Oni ističu da su se u više navrata obraćali Vladi TK, ali nisu dobili odgovor, a dodaju i da su se Vladi TK obraćali sa zahtjevom za otvaranje pregovora po odredbama važećih kolektivnih ugovora, zbog korekcije plaća i naknada u skladu sa porastom troškova života, odnosno indeksa potrošačkih cijena.

Za jednokratnu isplatu ove pomoći za 10.000 budžetskih korisnika, bilo bi potrebno osigurati oko 10,8 miliona KM iz budžeta TK.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79