170.000 mina još uvijek čeka da bude pronađeno

Ispred Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu danas je održana demonstracija i prezentacija aktivnosti protuminskog djelovanja u Bosni i Hercegovini. Organizirali su je Centar za uklanjanje mina u BiH u saradnji s Crvenim križem.

Predstavnici Oružanih snaga BiH, EUFOR-a, Crvenog križa, Federalne uprave civilne zaštite te nevladinih organizacija Norveške narodne pomoći i MAG-a su putem izložbe opreme i alata za protuminske operacije prezentirali svoj rad i napore usmjerene ka osiguranju sigurnosti od minske opasnosti u zemlji.

Ova manifestacija ima informativni karakter s obzirom na to da većina ljudi nema priliku vidjeti i upoznati se s minama te je ovim putem imala priliku naučiti kako se pravilno ponašati u opasnim situacijama. Posjetitelji su imali priliku kroz simuliranu minski sumnjivu površinu vidjeti proces spašavanja povrijeđenih osoba i pružanja prve pomoći.

Centar za uklanjanje mina u BiH upozorio je da je važno strogo poštovati minsko označene površine i nikako ih uništavati ili uklanjati jer to može dovesti do stvaranja novih minskih polja.

Prema posljednjim procjenama, u Bosni i Hercegovini postoji 838 kvadratnih kilometara minski sumnjivih površina. Organizatori su podsjetili da se većina minskih nesreća događa u proljeće i jesen te apelirali na ljude da ne rizikuju ulazeći u nepoznata područja jer još uvijek postoji opasnost od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava iz rata.

Kampanja “Da li ste svjesni” koju provodi Centar za uklanjanje mina u BiH i nevladina organizacija MAG ima za cilj putem društvenih mreža širiti svijest o minskoj opasnosti i tako spriječiti minske nesreće.

Ovaj događaj se održao u sklopu obilježavanja Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca pod sloganom “Humanost i solidarnost – to smo mi”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79