Stručnjaci objašnjavaju: Poseban oprez na našim prostorima zbog ove zmije otrovnice

Sramota je za državu, a još veća za medicinske ustanove što u BiH trenutno nema antiviperinum seruma protiv zmijskog otrova, kazao je profesor emeritus Avdo Sofradžija, jedan od vodećih bh. biologa i genetičara, autor više od 300 knjiga, naučnih i stručnih radova, rukovodilac i učesnik 60 naučnoistraživačkih projekata i desetina naučnih skupova.

Iako neki profesori tvrde da serum nije od velike pomoći u slučaju ujeda zmije, Sofradžija tvrdi da to nije tačno.

(VIDEO) Zeničani vodili borbu sa dugačkom zmijom ispred stambene zgrade

Prema svim preporukama, nakon ujeda zmije čovjek se zbrinjava podvezom, transportira se do ljekara i daje mu se serum. Pa prije nekoliko decenija svaki planinar je uz sebe nosio antiviperinum serum – dodaje profesor Sofradžija.

Sofradžija je, nakon decenija istraživanja na terenu, prikupljanja dostupnih podataka, objavio i knjigu “Vodozemci i gmizavci”, u kojoj je posebno poglavlje posvećeno zmijama.

Vatrogasci se bore sa zmijama, sve češći pozivi građana

Mi nemamo klasične šarke, ali imamo šargana, kao posebnu podvrstu, koju su i Austrijanci opisali kao Vipera berus bosniensis, bosanski endemični šaran. Istraživanja su pokazala da otrov bosanskog šargana pripada grupi neurotoksičnih otrova, dok su kod ostalih otrovnica ti otrovi hemotoksični – kaže Sofradžija.

Seruma nema: Ako vas ugrize zmija, molite se Bogu

Od otrovnica na našim prostorima, jedino poskok ima dovoljnu količinu otrova da usmrti čovjeka, ukoliko izostane pravovremena ljekarska pomoć, piše Avaz.ba.

Naš poskok je najotrovnija zmija u Evropi, a imamo šarku i ursinijevu ljuticu. Međutim, imamo i jednu vrstu koja je najbrojnija, a to je ribarica. Zbog svoje sličnosti sa šaranom često „plati glavom“. Ljudi ne pitaju šta je, je li zmija, samo udri – ističe Sofradžija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79