28-godišnji muškarac napravio program za lažne račune kako bi osvojio stan

Između četvrtog i petog izvlačenja u nagradnoj igri u Srbiji, otkriven je pokušaj prevare sa računima. Uhapšeni muškarac sumnjiči se za krivično djelo računarska prevara, za koje prijeti i tri godine zatvora.

Riječ je o jednom obliku visokotehnološkog kriminala koji je u porastu zato stručnjaci kažu da je najvažnije izgraditi snažnu infrastrukturu i sisteme koji bi bili odbrana od mogućih prevara i napada.

Dvadesetosmogodišnji muškarac je, prema riječima policije, pokušao da prevari sistem i programe u okviru nagradne igre “Uzmi račun i pobedi”.

– Sumnjiči se da je napravio skripte koje su automatski vršila izmjene PFR brojeva fiskalnih računa i vremena njihovog izdavanja, a zatim i automatsko slanje tih računa ka aplikaciji navedene nagradne igre. Unošenjem netačnih, odnosno lažnih podataka, pokušao je da utiče na rezultat elektronske obrade podataka – saopštio je MUP nakon hapšenja.

Koliko je računa tako poslato u igri “Uzmi račun i pobedi”, ne zna se tačno. Moguće i nekoliko hiljada. Bez obzira na to, šteta nije napravljena, a aplikacija je bezbjedna, uvjerava ministar finansija.

– I zaštićeni i sposobni da vide i prepoznaju bilo kakve zloupotrebe, tako da građani Srbije sa jedne strane treba da budu potpuno bezbrižni kada je riječ o sigurnosti ovih sistema, što je pokazao i ovaj primjer, a sa druge strane neka to bude upozorenje svima koji pokušavaju da zloupotrebe jednu prelijepu nagradnu igru – rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Zloupotrebe su posljednjih godina sve češće. Uz sazrijevanje digitalnog prostora, sazrijeva i digitalni kriminal. Napadači najčešće koriste fišing – klikom na link ili prilog u mejlu korisnik ostavlja svoje podatke, primjera radi, sa platne kartice, piše RTS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79