286.002 neriješena predmeta čeka epilog

Krajem 2023. godine, sudovi i tužilaštva širom Bosne i Hercegovine suočavali su se s 286.002 neriješena predmeta, što ukazuje na ozbiljne izazove u pravosudnom sistemu zemlje. Visoki sudski i tužilački savjet BiH objavio je izvještaj o stanju pravosudnog sistema za prošlu godinu, ističući da su najveći teret neriješenih predmeta nosili opštinski i osnovni sudovi.

Opštinski sudovi su imali 175.475 neriješenih predmeta, osnovni sudovi više od 70.000, kantonalni sudovi 26.072, a okružni sudovi 4.181. Sud BiH je imao 2.447 neriješenih predmeta, Vrhovni sud Federacije BiH 1.296, a Vrhovni sud Republike Srpske 2.103.

Iako je ohrabrujuće što je ukupan broj neriješenih predmeta smanjen za 2% u 2023. godini, postoji zabrinutost zbog povećanja broja neriješenih predmeta u tužilaštvima. Ukupan broj neriješenih prijava i istraga protiv poznatih lica povećan je za 14%, s brojem osumnjičenih lica u neriješenim predmetima povećanim za 2.458.

Damjan Ožegović iz “Transparency Internationala BiH” ističe potrebu za tehničkim poboljšanjima, većim brojem osoblja koje bi pomagalo sudijama i tužiocima te većim brojem sudija i tužilaca. Navodi i potrebu za većom voljom sudija i tužilaca da se obrađuju složeniji predmeti.

Advokat Miloš Stevanović ističe za Nezavisne novine da su sudovi pretrpani i poziva na povećanje plata za osoblje u pravosuđu, kako bi se ohrabrili kvalifikovani radnici da ostanu u sektoru pravde.

Smanjenje broja neriješenih predmeta i poboljšanje efikasnosti pravosudnog sistema u BiH zahtijeva zajedničke napore svih relevantnih institucija i ulaganje u infrastrukturu, osoblje i tehnologiju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79