Prof.dr.sc. Suvad Isaković: ITC Zenica, samostalno ili u konzorciju, nije nikada nijedan ugovor zaključio sa JP EP BiH

Prof.dr.sc. Suvad Isaković: ITC Zenica, samostalno ili u konzorciju, nije nikada nijedan ugovor zaključio sa JP EP BiH


 

Da podsjetimo, u nekoliko javnih nabavki tj. pregovaračkih postupaka, korišten je isti obrazac kako bi se nanijela šteta Elektroprivredi BiH, a pojedinci ostvarili finansijsku korist za sebe.

Naime, odgovorni u Elektroprivredi BiH pokrenu proceduru nabavke na koju se javi više ponuđača među kojima je uvijek ITC Zenica na čelu konzorcija. Druge firme u konzorciju, obično se radi o kineskim kompanijama, služe radi stručnih referenci koje ova firma nema obzirom da je dugogodišnji proizvođač plastenika i trgovac motokultivatorima.

U pravilu, ITC ima nepovoljniju ponudu koju nadležna Komisija Elektroprivrede BiH odbaci, ali nakon toga uslijedi žalba Uredu za razmatranje žalbi koja bude ekspresno usvojena, nakon čega u Elektroprivredi BiH “čisti pred zakonom” sačine ugovor sa nepovoljnijim ponuđačem i tako se ostvare ogromne finasijske razlike na štetu EP BiH.“

NIJE ISTINIT, jer:

1) ITC Zenica, samostalno ili u konzorciju, NIJE NIKADA NIJEDAN ugovor zaključio sa JP EP BiH, na osnovu provedenog „pregovaračkog postupka“, kako je navedeno u tekstu;

2) Za aktuelni Ugovor broj 141 – TET – 22, „Revitalizacija kotla bloka 6“ u TE Tuzla, Odlukom broj: 02-17702-1/22 kao prvorangirani ponuđač, izabran je ITC Zenica u konzorciju sa kineskim kompanijama, čija je ponuđena cijena manja za 5.673.686,94 KM sa PDV-om u odnosu na ponuđenu cijenu drugorangiranog ponuđača (dokaz u prilogu).

3) Ugovor broj 212 – KI – 19 “Izvođenje pripremnih radova za izgradnju bloka 7 u TE Tuzla – prva faza“, između konzorcija u kojem je ITC Zenica lider Konzorcija i JP EP BiH, zaključen je nakon više provedenih žalbenih postupaka pred Uredom za razmatranje žalbi BiH, u kojima su Uvažavane Žalbe konzorcija ITC i drugi.

Po navedenom javnom postupku “Izvođenje pripremnih radova za izgradnju bloka 7 u TE Tuzla – prva faza“, protiv Rješenja Ureda za razmatranje žalbi BiH, podnesene su 4 (četri) tužbe sudu Bosne i Hercegovine, od kojih je 2 (dvije) tužbe podnio nezadovoljni Ponuđač dok je druge 2 (dvije) tužbe podnijela JP EP BiH.

Sud Bosne i Hercegovine je presudama, kako slijedi:
1. Presuda broj: S1 3 U 030548 18 U od 22. 7. 2020. godine;
2. Presuda broj: S1 3 U 032470 19 U od 21. 10. 2020. godine;
3. Presuda broj: S1 3 U 033223 19 U od 10. 2. 2021. godine;
4. Presuda broj: S1 3 U 033817 19 U od 6. 4. 2021. godine,
ODBIO sve tužbe protiv Rješenja Ureda za razmatranje žalbi BiH, kao NEOSNOVANE (dokazi u prilogu).

Sud Bosne i Hercegovine, također je presudom broj: S1 3 U 033817 21 Uvp od 29. 9. 2021. godine, odbio zahtjev nezadovoljnog Ponuđača za preispitivanje navedenih presuda, kao NEOSNOVAN.

Naprijed navedenih 5 (pet) presuda Suda Bosne i Hercegovine, nepobitno DOKAZUJU, da je Ured za razmatranje žalbi BiH, donosio ZAKONITA Rješenja u predmetu javne nabavke “Izvođenje pripremnih radova za izgradnju bloka 7 u TE Tuzla – prva faza.”

Ovom prilikom poručujemo svim našim sadašnjim i budućim poslovnim partnerima, da će ITC Zenica d.o.o. kao i do sada, svoje ugovorene obaveze izvršavati besprijekorno i u skladu sa zakonskim propisima, bez obzira na „naručene“ medijske pritiske od strane naše “nelojalne konkurencije”.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija