5. septembar protesti i generalni štrajk medicinara u Kantonu Sarajevo

Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo, Sindikat doktora medicine i stomatologije KS i Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara KS najavili su proteste za 5. septembar u Sarajevu, a kao razlog navode da Vlada KS i resorno ministarstvo nisu imali razumijevanja za njihove probleme i da nisu mogli dogovoriti povećanje neto satnice.

Kako je kazao predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS Senad Sadiković, imali su tri sastanka, ali nisu se uspjeli dogovoriti.

“Smatramo da je mirenje propalo, tako da mi organiziramo proteste. U suštini, pripremamo i generalni štrajk na nivou Kantona Sarajevo gdje učestvuje 17 javnih zdravstvenih ustanova, uključujući i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu”, istaknuo je u izjavi za Fenu.

Sadiković kaže da, prema Kolektivnom ugovoru o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo, najniža neto satnica u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo iznosi 2,76 KM, a oni traže 3,28. Naglašava da će, ako krenu u generalni štrajk, njihov zahtjev biti 3,40.

“U decembru 2022. godine pokrenuli smo zahtjev za korekciju neto satnice, zbog povećanja potrošačke korpe koja je od potpisivanja kolektivnog ugovora dosad porasla za 500 KM. Međutim, nije bilo volje resornog ministarstva, Vlade KS, niti pregovaračkog tima Vlade KS za tu korekciju. Mi imamo informaciju da ima dovoljno novca, za poboljšanje usluga pacijentima, kao i za korekciju naše satnice”, kazao je.

Precizirao je da u Kantonu Sarajevo ima ukupno oko osam hiljada zaposlenika u oblasti zdravstva.

Protesti u organizaciji Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo, Sindikata doktora medicine i stomatologije KS i Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara KS najavljeni su za utorak, 5. septambar, od 13.30 do 15.00 sati ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

– Odgovornost je na ministru Kantona Sarajevo (Haris Vranić) zašto što smo došli do ovoga. Ako Vlada KS ne učini nešto i ne nađe bolju osobu od aktuelnog ministra, koji je dokazao da ne može ništa korisno uraditi, bojim se da ćemo morati stupiti u generalni štrajk. Ovi pregovori su zbog njegove neodgovonosti, izmišljanja da mi pripadamo nekoj političkoj stranci ili menadžeru. Ne postoji autoritet u bilo kojoj političkoj stranci koji može utjecati na sindikat, odnosno ja nikada neću biti pod utjecajem nijednog političara, mogu samo da čujem stavove mojih kolega i nikoga više.

Mi smo iznad svih političkih stranaka. Posebna odgovornost leži na aktuelnom ministru. Ako se ništa ne promijeni, onda Vlada KS mora biti spremna da preuzme odgovornost. Vlada KS mora pronaći osobu koja će biti spretnija i sposobnija. Umjesto da se ministar bori da se popravi stanje u zdravstvu, on se trudi da smanji plaće na 600 KM. Ništa pozitivno nije učinjeno. Pogledajte koliko je ljekara otišlo iz KS za vrijeme njegovog mandata. Neprijatelji ove države jesu oni koji urušavaju javno zdravstvo. Ovom nebrigom i nepoštovanjem mi nećemo imati ljekare. Mi smo prinuđeni da idemo u te proteste, a onda ako se ništa ne promijeni, i u generalni štrajk – kazao je Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS.

Ističe da je ovo poruka ne samo “aktuelnom ministru nego i vlasti u KS da se više nikada ne smiju ponašati tako neozbiljno, tako bahato”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79