59-godišnjak iz Njemačke: Doselio se u BiH i posvetio se uzgoju najskuplje ribe na svijetu

Johan Bikelhaupt, 59-godišnji doseljenik iz Njemačke, odabrao je neobičan put. Umjesto da se pridruži struji ljudi koji napuštaju Bosnu i Hercegovinu u potrazi za boljim životom u inozemstvu, Johan se odlučio suprotstaviti trendu.

Doselio se u malo selo kod Žepča i posvetio se uzgoju japanskih šarana – najskuplje ribe na svijetu. Na prvi pogled, možda zvuči kao biznis, ali za Johana, ovo je čista ljubav.

Njegova supruga, Dragica, rođena Žepčanka, ističe da je bila u čudu kada su se odlučili preseliti u Bosnu i Hercegovinu. Prijatelji su im se pitali što rade, ali danas su ti isti prijatelji impresionirani ljepotom života u malom selu.

Johan je naslijedio ljubav prema japanskim šaranima od svog oca koji ih je uzgajao u Frankfurtu, ali Johan je uvijek sanjao o većem ribnjaku.

Taj san ostvario je na imanju u okolini Žepča, koje je izgradio zajedno sa suprugom.

Međutim, dok su japanski šarani poznati po svojoj vrijednosti, Bikelhauptovi se ne opterećuju cijenom. Nikada nisu provjeravali da li u svom ribnjaku imaju skupocjene originale, jer to nije njihova motivacija. Za njih je ovo hobi, a ne trka za profitom.

Unatoč tome, mnogi su bili zainteresirani za kupovinu ovih rijetkih riba, posebno Arapi, ali Bikelhauptovi su odlučili povući oglas o prodaji. Iako su prodali samo dvije ribe, a dvije su poklonili prijateljima, njihov fokus ostaje na uživanju u svom hobiju i životu u prirodi.

Johan je oduševljen ljudima u Bosni i Hercegovini. Naglašava da su srdačni, neposredni i spremni pomoći u svakom trenutku. Uživa u mirnom životu u prirodi, gdje se može posvetiti svojim ribicama, ali i drugim hobijima poput vježbanja i vožnje motocikla.

Iako povremeno posjećuje Njemačku da vidi rodbinu i prijatelje, Johan nikada nije ni pomislio da se trajno vrati u Njemačku. Za njega, Bosna i Hercegovina postala je dom, mjesto gdje može živjeti svoje snove i uživati u jednostavnom, ali ispunjenom životu u prirodi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79