59 slučajeva nije prijavilo smrt penzionera, pa prisvojili preko 45.hiljada KM

U posljednja 34 mjeseca, Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske suočava se s ozbiljnim izazovom: neblagovremeno prijavljivanje smrti penzionera od strane nasljednika. Ovaj problem rezultirao je štetom od čak 223.692 KM, dok su nasljednici iz kase Fonda izvukli preko 45.000 maraka u samo deset mjeseci ove godine.

Službeni akti propisuju rok od 30 dana za prijavu smrti penzionera, no mnogi najbliži članovi porodica nisu poštovali ovu zakonsku obavezu, uživajući u penzijama koje im ne pripadaju. Fond PIO Republike Srpske obavijestio je da je 59 korisnika uzrokovalo preplatu penzije u iznosu od 45.784,58 KM zbog neblagovremenih prijava smrti. U prethodnim godinama, broj sličnih slučajeva bio je značajan, dovodeći do ukupne štete od 223.692 KM tokom zadnjih 34 mjeseca.

Fond je istakao da su u svim slučajevima preplate pokrenuti postupci povrata nepripadajućih sredstava. Prema zakonskim propisima, nasljednici su obavezni prijaviti smrt u roku od 30 dana i vratiti Fondu svaku isplatu na koju nemaju pravo. Iako je Fond uspio u velikoj mjeri izvršiti povrat sredstava, izazov predstavljaju slučajevi s korisnicima koji su imali prebivalište izvan Republike Srpske, gdje ne postoje odgovarajući sporazumi.

U Fondu PIO ističu da, iako se pojedinačni slučajevi neprijavljivanja smrti još uvijek događaju, njihov broj je značajno manji nego prije. Uprkos naporima, Fond upozorava da je obavezno nadoknaditi sredstva jer se radi o javnim sredstvima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79