6 milijardi eura paketa: Veći dio mogao bi ići za pomoć firmama u BiH i zemljama regije

Usvajanje novog plana rasta za zapadni Balkan, vrijednog 6 milijardi eura (2 milijarde eura donacija i 4 milijarde eura povoljnih kredita), ima naglasak na politici povezivanja, posebno poslovnih zajednica na jugoistoku Europe i ulazak na zajedničko tržište Europske unije. Ovaj put, poslovni subjekti bit će u fokusu novog paketa pomoći, a ne preskupi procesi reformi.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Vjekoslav Vuković, naglasio je važnost aktivnog uključivanja poslovne zajednice u procese integracije i pristupanja Europskoj uniji. Prijedlog je da se u sustavu izvještavanja uvedu posebna poglavlja poput “business chapter”, koja bi se odnosila na stajališta poslovne zajednice putem komorskog sustava.

Ovaj pristup reflektira prepoznavanje da je poslovna zajednica brža u razvoju, poslovanju i pristupu tržištima, posebno EU, što se dokazuje visokim postotkom izvoza za EU koji premašuje 70%. Fokus novog paketa pomoći bit će na konkretnim projektima koji će pomoći poslovnoj zajednici u pristupu tržištima, a novac će biti usmjeren prema projektima koji podržavaju daljnje reforme.

Ovaj pristup predstavlja ključni prioritet Eurokomore, s jasnim naglaskom na posvećenosti i opredijeljenosti poslovne zajednice za pristupanje EU. Uz financijske instrumente i otvoreno tržište, zahtjevi poslovnjaka bit će artikulirani putem komora, a definirani paket pomoći od 6 milijardi eura usmjeren je prema konkretnim projektima reformi koje podržavaju poslovnu zajednicu.

Novi plan rasta ima četiri stupa: jačanje integracije u jedinstveno tržište EU-a, jačanje ekonomske integracije u okviru zapadnog Balkana putem zajedničkog regionalnog tržišta, ubrzanje temeljnih reformi i povećanje financijske pomoći. Isplata sredstava uvjetovana je provedbom određenih socioekonomskih i temeljnih reformi od strane zemalja partnera na zapadnom Balkanu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79