Gradonačelnik Zavidovića svom bratu izdao općinski parking za 83,33 KM mjesečno

Gradonačelnik Zavidovića svom bratu izdao općinski parking za 83,33 KM mjesečno


Predsjedavajuća Gradskog vijeća Zavidovića Erna Merdić Smailhodžić otkrila je malverzacije od strane načelnika Zavidovića Hašim Mujanovića (NES) piše Crna-Hronika.

Kako dokumentacija tvrdi, načelnik Hašim Mujanović svom bratu je izdao općinski parking u centru grada i to za simboličnih 83,33 KM.

SLOŽNA BRAĆA POSLOVE RADE!

ŠTA TO KRIJE GRADONAČELNIK???

U odgovoru na vijećničko pitanje vezano za dodjelu parkinga bratu, gradonačelnik Hašim Mujanović je dostavio sve Ugovore kojima se reguliše izdavanje parkinga osim onog spornog. Dakle, sve osim Ugovora koji se odnosi na period 2020 – 2024.

Šta to krije gradonačelnik?

Da li su u ovom periodu, tj. sada parkinzi dati na korištenje bez validnog Ugovora? Ako pak Ugovor postoji, zašto nije dostavljen nakon dva puna mjeseca našeg čekanja? Da li zato što se u njemu krije razlog naše sumnje da je gradonačelnik pogodovao vlastitom bratu? Da li zbog toga što će se iz tog Ugovora moći doći do odgovora koliko je novaca otišlo direktno njegovom najbližem krvnom srodniku, rođenom bratu? Da li možda zato što bi se moglo razumjeti kolika je šteta napravljena borcima kojih više nema u priči o parkingu? Ili, zato što će biti jasno koliko je mogao zaraditi JKP Radnik i na taj način pokriti gubitke koje ima? I na koncu, da li zbog toga što će se vidjeti koliko su zakinuti građani Grada Zavidovića?

SDA je nekada davno parkinge izuzela iz nadležnosti JKP Radnik i dala borcima, ratnim vojnim invalidima i jasno je rečeno pod kojim uvjetima. Borci su morali osnovati firmu u čijem vlasništvu je moralo biti Udruženje ratnih vojnih invalida. Učijeno je to da bi oni sami sebi mogli zaraditi za proteze i liječenje.

Nakon nekoliko godina u cijelu priču ulazi brat Hašima Mujanovića s Udruženjem demobilisanih boraca. Komisija iz Opštine dodjeljuje parking invalidima, brat ih tuži, a sudija pod čudnim okolnostima presudi u njegovu korist.

I sve je to funkcionisalo dok za gradonačelnika ne dolazi Hašim Mujanović, kada u njegovom mandatu iz cijele priče u potpunosti izlazi Udruženje, a ostaje samo privatna firma njegovog brata. Prema tada važećem Pravilniku Općina je bila dužna raskinuti ugovor sa firmom ukoliko se osnivački udio promjeni u korist fizičkog lica.

Pod kojim uslovima je firma gradonačelnikovog brata u čijem udjelu od 2019. nema Udruženja demobilisanih boraca, o čemu smo dobili potvrdu iz Ministarstva pravosuđa ZDK da je isto brisano 11.06.2019., nastavila davati usluge također ostaje da nam se odgovori?

𝑵𝑨𝑲𝑵𝑨𝑫𝑨 𝑲𝑶𝑱𝑼 𝑷𝑳𝑨𝑪́𝑨 𝑭𝑰𝑹𝑴𝑨 𝑮𝑹𝑨𝑫𝑶𝑵𝑨𝑪̌𝑬𝑳𝑵𝑰𝑲𝑶𝑽𝑶𝑮 𝑩𝑹𝑨𝑻𝑨 𝒁𝑨 𝑲𝑶𝑹𝑰𝑺̌𝑻𝑬𝑵𝑱𝑬 𝑷𝑨𝑹𝑲𝑰𝑵𝑮𝑨 𝗜𝗭𝗡𝗢𝗦𝗜 𝟴𝟯,𝟯𝟯 𝑲𝑴 𝑴𝑱𝑬𝑺𝑬𝑪̌𝑵𝑶!!!

Dakle, nakon puna dva mjeseca dobili smo odgovor da je firma gradonačelnikovog brata plaćala svega 83,33 KM mjesečno Općini Zavidovići naknadu za korištenje parkinga! Ovaj iznos naknade za korištenje parkinga je bio razumljiv dok su invalidi i borci imali korist od iznajmljivanja, ali kada se to promijenilo i kada je samo gradonačelnikov brat ostao u igri, jasno je da je ovaj iznos naknade, kao i okolnosti pod kojima je on dobio pravo na korištenje parkinga, blago rečeno sumnjiv.

Trenutne Ugovore iz kojih možemo vidjeti potpunu sliku trenutnog stanja, ponavljamo, gradonačelnik nije htio dostaviti. Iste smo na današnoj sjednici vijeća ponovno tražili!

Vidjet ćemo kako će na kraju završiti ova priča o parkingu. Mi ćemo tražiti odgovore dok ih ne dobijemo.
Uz sve do sada što smo zahtijevali da nam se pokaže na uvid, tražimo da nam se dostavi i aktuelni Pravilnik i da nam se dostave eventualni Ugovori u periodu od 2020 – 2024, jer se sad pitamo da li oni uopšte postoje ili se nešto pokušava prikriti?!

DA LI JE GRADONAČELNIK MORAO RASKINUTI UGOVOR SA BRATOM JOŠ 2019 I DA LI JE SAMOINICIJATIOVNO MIJENJAO PRAVILNIK?

Također zanima nas šta je s Pravilnikom po kome bi trebalo da je Udurženje u vlasničkoj strukturi firme kojoj se dodjeljuju parkinzi na korištenje?

Da li je gradonačelnik samoinicijativno mijenjao Pravilnik ili je suprotno Pravilniku dao bratu pravo na korištenje parkinga, što znači da je ugovor MORAO biti raskinut jos 2019?!

Nama je dostavljen Ugovor koji važi do marta 2020. godine. Znači li to da je u tom slučaju firma brata gradonačelnika nezakonito bila korisnik parkinga i da je nezakonito uzimala naknadu cijelih 9 mjeseci?

Jedno je već sada sigurno, ogromna je šteta napravljena Zavidovićima i velika je materijalna korist ostvarena u porodici Mujanović. Direktni akteri su gradonačelnik i njegov brat. Vidjet ćemo da li je zakonito ostvarena. Nama bi bilo najdraže da jeste.

Zajedno za bolje Zavidoviće!

POGLEDAJ GALERIJU

Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija