72-godišnji penzioner oštećen u internet prevari: Izgubio svu ušteđevinu

72-godišnji penzioner oštećen u internet prevari: Izgubio svu ušteđevinu


U toku je kriminalističko istraživanje zbog prevare na internetu koja je pogodila 72-godišnjaka iz Hrvatske. Penzioner je, tokom nekoliko proteklih mjeseci, putem Facebooka komunicirao s osobom za koju je vjerovao da je brazilski vojnik. Ova osoba zatražila je njegove lične podatke kako bi mu poslala paket.

Nakon nekog vremena, “carinski službenik” kontaktirao je penzionera, tvrdeći da postoji problem s dostavom paketa i da su potrebne dodatne uplate za njegovu isporuku. Penzioner je uplatio više hiljada eura na dostavljeni broj računa.

Dalje istraživanje pokazalo je da je prevarant koristio lažnu web stranicu koja nudi pomoć osobama prevarenim od strane brokera.

Penzioner je, vjerujući da mu pomažu, instalirao aplikaciju koju mu je preporučila nepoznata osoba, a zatim je zaprimio poziv od “lično bankara” koji je obavijestio o sumnjivim transakcijama na njegovom računu.

Policija posljednih mjeseci upozorava na potrebu opreza prilikom komunikacije i transakcija putem interneta, posebno kada se radi o nepoznatim osobama i zahtjevima za lične podatke.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija