9. januar će se slaviti u RS-u: Dodik najavio veoma moćnu proslavu

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da mu je u ovoj, ali i u svim prethodnim godinama, bilo važno da Republici Srpskoj vrati dostojanstvo i ojača njeno samouvjerenje u postojanje, te najavio da će 9. januar, neustavni praznik Dan Republike biti proslavljen veoma moćno.

Naveo je da će, povodom 9. januara, biti održana svečana akademija i da će biti pokazano da je RS i poslije 30 godina postala svjesna sebe i svojih ustavnih ovlaštenja, uz najavljeno formiranje vlastitog Visokog sudskog i tužilačkog savjeta u januaru.

– Važno mi je da ljudi ovdje osjete da Republika Srpska postoji, da ima snagu i da nije samoposluga u koju dolaze stranci i uzimaju šta hoće. Mislim da sam u tome uspio i prekinuo prenos nadležnosti na nivo BiH – rekao je Dodik za RTRS.

“Zavrtanje ruku”

Dodao je da RS sada ulazi u jednu novu fazu, u kojoj će se pokazati sposobnom da ovlada ustavnim pravima koja Ustav BiH daje Republici Srpskoj.

– Ništa mi nećemo od onoga što Ustav kaže da pripada BiH – kazao je Dodik.

Istakao je da mora da bude preispitano sve ono što je u prošlosti urađeno nasiljem visokih predstavnika, njihovim prijedlozima ili “zavrtanjem ruku” domaćim političarima, a prevedeno u neku formu saglasnosti, jer to nije bilo u legitimnim i legalnim okolnostima.

– Radi se o pokušaju gradnje zemlje koja može da funkcioniše jedino u skladu sa Ustavom. Ona ne može da funkcioniše ovakva, a jedino još možda ima šanse da bude neka državna zajednica sa elementima koji imaju visoku autonomiju – rekao je Dodik.

Dodao je da formiranje trećeg entiteta “nije nikakvo srpsko dodvoravanje Hrvatima u BiH, već ocjena da BiH bez takvog “tronošca” ne može da funkcioniše”.

Tim povodom, Dodik je upitao zašto Bošnjaci ne daju Hrvatima da imaju legitimno predstavljanje na političkom planu, što je negativna poruka i Srbima.

Na pitanje kako je SDS sada prihvatljiv političkom Sarajevu, Dodik je odgovorio da je pomenuta partija postala satelitska zahvaljujući njenom lideru Mirku Šaroviću, te “da se raspolaže podacima da su oni, koji su transportovali i švercovali drogu preko teritorije RS, dali višemilionske iznose toj stranci za izborni proces”.

ŠArovića smjenjuju njegovi ljudi
– Oni su sebi dozvolili da ubice oko njih budu u izbornom procesu i da novac od šverca drogom bude upotrebljivan za izbore. I sada se ovdje predstavljaju kao neka nova priča – rekao je Dodik i naveo da će informacije o tome uskoro ugledati svjetlo dana.

On je rekao da Šarovića u ovom trenutku smjenjuju njegovi ljudi, jer je previše servilan muslimanskoj politici.

– On je, također, osoba koju sada čuvaju i prate agencije iz Sarajeva, a ne iz RS – kaže Dodik.

Na prozivke opozicije da bi RS zahtjevima za vraćanjem nadležnosti mogla sve da izgubi, Dodik kaže da se na tom planu samo može dobiti.

– Mi se borimo za ono što piše u Ustavu, a razni opozicioni konvertiti su ranije učinili sve protiv srpskih nacionalnih interesa u BiH i RS, a u korist političkog Sarajeva, nepoštujući parlament RS – rekao je Dodik.

Kada je riječ o opozicionom kandidatu za predsjednika RS Jeleni Trivić, Dodik je rekao da SNSD ima bolje i sigurnije kandidate koji će sigurno dobiti povjerenje naroda i za tu i funkciju člana Predsjedništva BiH.

– SNSD ima organizaciju koja želi RS da učini stabilnom i da se riješi opozicije koju finansira narko-kartel i oni koji švercuju drogu na ovim prostorima, a čega želimo da se riješimo – rekao je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79