Dodik nakon što je pozvao Komšica da podnese ostavku, provocirao: Evo me u Sarajevu, uhapsite me

Dodik nakon što je pozvao Komšica da podnese ostavku, provocirao: Evo me u Sarajevu, uhapsite me


Nakon današnje desetominutne sjednice Predsjedništva BiH, javnosti se obratio Milorad Dodik.

Kazao je kako je u skladu sa zaključcima NSRS glasao protiv dnevnog rada današnje sjednice. Za dvije tačke će biti podignut vitalni nacionalni interes, kazao je Dodik.

Ponovo glasao protiv tačke za posjetu Mile Đukanovića – ako ponovo dođe na dnevni red podići će se vitalni nacionalni interes i ići će na NSRS. Dok je ovakvo stanje u Crnoj Gori takva posjeta bi trebalo da bude prolongirana. Druga dva člana su željela podržavanjem ove posjete da pokažu još jednom nepoštovanje protiv srpskog naroda.

Kod nas jedna stvar ne postoji, a to je strah. Evo me u Sarajevu, uhapsite me ako možete! Radim u skladu sa Ustavom i moje je pravo da glasam ili ne glasam. Ili ćemo se dogovoriti da ima Bosne ili se ništa nećemo dogovoriti, a onda nema ni Bosne – kazao je danas Dodik najavljujući da će poslati pismo Evropskom sudu jer je obmanjen, javlja naša novinarka Lejla Skenderagić.

Mišljenja je da Željko Komšić kao predsjedavajući Predsjedništva BiH prekršio Ustav BiH i da je svjesno obmanuo predsjednika Europskog suda za ljudska prava.

“Mislim da je sasvim pristojno da gospodin Komšić da podnese ostavku, ako mu je stalo do ove zemlje. Vidjet ćemo s drugim faktorima u ovoj zemlji kako da reagujemo. Besmisleno je očekivati da međunarodna zajednica reaguje, jer je uvijek štitila sarajevske političare – govorio je Dodik.

Nastavit ćemo da radimo ovako i planiram da ukoliko se sutra organizujemo ili najkasnije prekosutra da predamo u Predstavničkom domu prijedlog zakona o prestanku mandata stranim sudijama, taj prijedlog je usaglašen. Ova kriza može da bude završena, samo ako Ustavnu sud povuče svoju odluku i povuku se strane sudije.”

Dodik je otkrio i kako će predstavnici srpskog naroda sutra sastati u Istočnom Sarajevu da razgovaraju o daljim koracima: “Srbi su već duže vremena ugroženi u BiH, mi volimo RS i sve ćemo uraditi da je sačuvamo.”

“Mi ne želimo i nismo rekli”, nastavio je on, “da entiteti treba da biraju strane sudije, već smo uvažili i Predsjedništvo i Predstavnički dom. Oni koji nemaju nikakav drugi prijedlog, grdno se varaju. Koristit ćemo svoje Ustavno pravo i glasati protiv. Neće se donijeti ni odluka o privremenom finansiranju, ako neko hoće haos neka izvoli. Šta oni misle da smo mi bez pameti ovdje, da nam podvaljuju i da mi vičemo u redu je. Poduzmite mjere, eto vam vaš sud i tužilaštvo, ukoliko to uradite protiv mene, neću ništa uraditi, ali ako protiv bilo koga drugoga onda će RS poduzeti mjere. Ja nisam protiv BiH, ali onakve kakva je u Daytonu.”

Pozvao je, kako je kazao, predstavnike Bošnjaka da “prihvate odluku ili da se modelira odluka o stranim sudijama”:

Jedina stvar koja kod nas ne postoji je strah, evo ja sam došao u Sarajevo, uhapsite me, neću se ni opirati. Aneks 2 Dejtonskog sporazuma kaže da je još davno trebala da se utvrdi međuentitetska linija. Ili ćemo se dogovoriti da bude BiH ili se nećemo dogovoriti i onda neće biti ni BiH.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija