Ako te zub zaboli sjedi kući i trpi (?!) – Stomatolozi smiju samo pregledati pacijente, ali im nije dozvoljeno da koriste instrumente

Ako te zub zaboli sjedi kući i trpi (?!) – Stomatolozi smiju samo pregledati pacijente, ali im nije dozvoljeno da koriste instrumente


Posljednjih dana učestale su žalbe građana na nepružanje redovnih zdravstvenih i stomatoloških usluga. Jedna sugrađanka napisala je na društvenoj mreži Facebook da je bolio zub i danas je otišla kod stomatologa u Dom zdravlja Saraj Polje. No, jedino što su mogli uraditi jeste da je pregledaju.

Instrumente ne smiju koristiti, a obrazloženje je da im “nije dozvoljeno”.

Fahrudin Solak iz Federalnog štaba Civilne zaštite je, podsjetimo, 24. marta obavijestio javnost da je uvedena naredba o zabrani rada privatnih stomatoloških ordinacija, te te zubotehničkih laboratorija, te da se hitni slučajevi prebacuju na domove zdravlja.

No, s obzirom na tvrdnje pojedinih pacijenata očito je da ni domovi zdravlja ne pružaju stomatološke usluge, jer kako smo već naveli, “to im nije dozvoljeno”.

Novinari su na današnjoj konferenciji za medije, koja se svaki dan održava u 12 sati, prenijeli članovima federalnog Kriznog štaba da se građani žale da im je uskraćena redovna zdravstvena zaštita. Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez odgovorio je da nijedan zakon o zdravstvenoj zaštiti nije suspendiran, te da se žalbe upućuju kao i ranije.

“Ukoliko govorimo o nekim urgentnim stanjima, takva stanja, koliko mi imamo informacija, do sada nigdje nisu odbijana”, odgovorio je Čerkez.

Oslobođenje je nedavno pisalo da se stomatološkoj komori Federacije BiH javilo nekoliko građana Sarajeva, koji su se zbog raznih stomatoloških problema obratili nadležnim stomatološkim službama, ali su bili vraćeni, prenosi Oslobođenje.

ISTRAŽILI SMO – A šta ako vas, ne daj Bože, zaboli zub?!

Iz Stomatološke komore napomenuli su da je odbijanje pružanja hitne pomoći pacijentu nije u skladu ni sa etičkim ni sa deontološkim normama, te povlači odgovornost i sankcije za kršenje istih. Istovremeno su zamolili pacijente da se, ukoliko budu odbijeni, obrate Stomatološkoj komori FBiH putem telefona 033 20 30 75 ili putem maila kriznistabskafbih@gmail.com.

Privatnim stomatološkim ordinacijama je zabranjen rad…

U Hitnoj pomoći KS stomatolog ne radi.

Muhić napominje da se Stomatološkoj komori javilo nekoliko stomatologa koji imaju privatne ordinacije, i koji su spremni i ovih dana vršiti svoje usluge.

– Najveći broj tih ordinacija je, i bez koronavirusa, bolje opremljen od javnih ambulanti, tako da nama nije jasno zašto je zabranjen njihov rad, rekao nam je prije nekoliko dana predsjednik Stomatološke komore FBiH dr. Mirsad Tokić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija