Ko su SDA ruke sa kojima Konaković planira smjenu Vlade u KS?

Ko su SDA ruke sa kojima Konaković planira smjenu Vlade u KS?


Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i Pravde u svom današnjem intervjuu za Raport govorio je između ostalog o smjeni Vlade Kantona Sarajevo, koju je već u nekoliko navrata najavljivao.

On je na ovu temu rekao kako računa na ljude kojima je proradila svijest i koji su spremni da naprave novu priču. Kojima nije za cilj samo srušiti Vladu, da bi bila srušena već da bi ponudili bolja i nova rješenja.

Zahtjev za smjenu kaže predat će kada uvide adekvatan termin.

Na pitanje da li imaju 18 ruku i bez SBB-a, Konaković je odgovorio potvrdno, a na pitanje da li su ruke na koje računa iz SDA, kratko je odgovorio sa – DA.

A ko su SDA ruke sa kojima Konaković planira smjenu Vlade u Kantonu Sarajevo?

Iz ove priče bi sigurno odmah mogli isključiti njih nekoliko:

Sabahudin Delalić – jer je apsolutno nepoželjan u bilo kojoj stranci, osim u SDA, nako što je u potpunosti uništen njegov kredibilitet sa snimkom koji je pokazao kako i na koji način se unutar ove Stranke trguje pozicijama, glasovima itd.

Mirza Čelik – jer je “de franko de jure” ostvario svoju političku ambiciju da bude na čelu Skupštine. Koja bi mu druga stranka išta slično omogućila? Također u svojstvu osumnjičenog za pranje novca Čelik je bio ispitan i priveden u sklopu akcije “Zadruga”, a to nije dobra referenca za NiP koji stalno naglašava da u njihovim redovima nema mjesta za takve.

Mahir Dević – neprikosnoveni šef kluba ove stranke iz Ilijaša koji živi jedan potpuni komfor omogućen od strane Stranke demokratske akcije. Nijedna stranka ne bi mu omogućila tu vrstu komfornog života na koji se navikao zadnjih nekoliko godina, a apetiti mu rastu.

Amra Hasagić – zastupnica bez boje, mirisa i okusa. Nismo je imali priliku upamtiti ni po čemu posebnom, a već smo na pola mandata. Do sada je slijepo slušala naređenja stranke i rijetke su bile prilike kada se usuđivala diskutovati o bilo čemu, izuzetak su bile sjednice kada joj se napiše poneka rečenica. Takvi zastupnici, bez obzira na “ruku”, vjerujemo, nisu poželjni.

O svim drugim zastupnicima bi se dalo špekulisati:

Smiljana Viteškić – poznatija kao nekadašnji kadar SDP-a, koja već izvjesno vrijeme ima problema na Ilidži odakle i dolazi.

Admela Hodžić – zastupnica koja se u posljednje vrijeme ne libi iznijeti svoje stavove o određenim pitanjima bez obzira da li se podudaraju sa stavovima stranke ili ne. Bliska sa općinskom organizacijom Novi Grad koja je za Centralu uvijek bila nepredvidiv igrač.

Aljoša Čampara – zastpnik čiji stavovi se vrlo često ne podudaraju sa stavovima stranke. Jasno je dao do znanja da neće biti ničija marioneta, te da će o svim pitanjima glasati po vlastitom nahođenju. Postojali su određeni komentari da bi on mogao biti blizak NiP-u, no valja i pomenuti da je Čampara tada rekao da on u SDA ima još nedovršenog posla.

Hamed Aljović – uvijek spreman za transfer zarad ličnih interesa. Pitanje je šta je na meniju?

Jasmina Biščević-Tokić – Iako je nekoliko posljednjih sjednica u oštrom verbalnom sukobu sa Konakovićem, sjetit ćemo se da je upravo ona bila ta o kojoj su mediji pisali da je moguće da će “promjeniti stranački dres” dok je još “Šestorka” bila na vlasti.

Samra Čosović-Hajdarević – sa svojom koleginicom bila je također predmet pisanja medija u kontekstu “mijenjanja dresa”. Inače kontraverznih stavova, u Skupštinu je ušla kao kadar Novog Grada, ali su odnosi sa bazom zahladili prilikom izbora za predsjednika KO kada Čosović-Hajdarević nije znala da se svrsta između onoga što je osjećala ispravnim i onoga što joj je obećavalo određeno napredovanje u stranci. Kako napredovanje nije došlo, a zastupnica sve manje primjetna na sjednicama, moguće je njeno odvajanje od SDA.

U insinuaciji Konakovića da računa na ruke iz SDA ostalo je nedorečeno da li je mislio samo na članove SDA ili možda i na pripadnike Klubova, jer je ova stranka, da bi ostvarila prevlast u Kantonu oformila više Klubova u kojima ima i pripadnika drugih stranaka tj. nezavisnih kandidata, tako da ukoliko je priča išla u ovom smijeru moguće je da se računa i na ruke Harisa Plehe i Fahrudina Pecikoze, a o tome se ne mora ništa dodatno ni pojašnjavati.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija