U prvih sedam mjeseci 2020. izvoz iz BiH manji za 15 posto u odnosu na lani…

U prvih sedam mjeseci 2020. izvoz iz BiH manji za 15 posto u odnosu na lani…


Pandemija izazvana koronavirusom daleko je značajniji događaj za domaću ekonomiju od velike finansijske krize iz 2008 – 2009. godine. Njezine posljedice bit će mnogo drastičnije, a prvi efekti već se osjete, naročito kod kompanija koje zavise od izvoza roba na inostrana tržišta.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH), ostvareni izvoz u sedam mjeseci 2020. godine iznosio je 6.002.435.816,17 KM i manji je za oko 15 posto u odnosu na izvoz ostvaren u sedam mjeseci 2019., kada su privrednici iz BiH ukupno izvezli roba u vrijednosti od 7.064.445.843,06 KM.

U UIO-u BiH za “Slobodnu Bosnu” su rekli da se najveći pad izvoza desio u aprilu i maju, kada su mnoge firme bile zatvorene zbog pandemije virusa Covid-19.

Najveći izvoznici iz BiH u prvi šest mjeseci su: “ArcelorMittal” Zenica, “Alumina” Zvornik, ETF Stanari, GLOBAL ISPAT COKE INDUSTRY Ltd. Lukavac, SISECAM SODA Lukavac, IGMAN dd Konjic, PREVENT BH d.o.o. Visoko, “ELIN Motors Bosna” d.o.o. Tuzla, TT KABELI d.o.o. Široki Brijeg i BIMAL d.d. za proizvodnju ulja Brčko.

(Podaci UIO-a BiH; 10 najvećih izvoznih kompanija u BiH u prvih šest mjeseci 2020. godine)

U odnosu na prošlu godinu, neke kompanije su nestale iz prvih deset najvećih izvoznika, poput “Aluminija” iz Mostara.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija