Bevanda tvrdi: BiH nije previše u dugovima, podržavamo dizanje novog kredita

Bevanda tvrdi: BiH nije previše u dugovima, podržavamo dizanje novog kredita


Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora u Vijeću ministara, izjavio je kako podržava novi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) iz razloga što donosi potrebne reforme našoj državi.

– Podržavam novi aranžman s MMF-om jer donosi i potrebne reforme na koje se nekada lakše odlučimo uz tuđu pomoć. Ipak, sve je na nama da dogovorimo i realiziramo. U ovoj fazi dogovora važno je povesti računa o svakom detalju jer ne želim da poslije bude kako se nešto može tumačiti ovako ili onako.

On je dodao i to da uvijek insistira da se prvo poštuje Ustav i zakoni, pa onda dogovor uklapati u te okvire.

– Bitno je da se postigne dogovor o svakom kreditnom ugovoru i zato se i pregovara, zato se uključuju svi nivoi vlasti koje su korisnici kredita. Kod MMF-a imamo memorandum i pismo namjere i važno je sve precizno definisati da se ne sporimo o raspodjeli kao prošli put i da se, najblaže rečeno, brukamo, naveo je on.

On je rekao i to da je imao sastanke s izvršnim direktorom MMF-a Pulom Hilbersom i šefom Misije Martinom Petrijem s kojim je razgovarao o novom aranžmanu.

– Sudeći prema izjavama i nekim zajedničkim sastancima, prihvatljiv je i aranžman i odrednice iz Pisma namjere i za ostale učesnike, jer, napominjem, da novac iz aranžmana s MMF-om koriste entiteti, uplaćuje se na njihove račune, podvukao je on.

On je objasnio i to da BiH traži sklapanje tridesetšestomjesečnog proširenog aranžmana s MMF-om u vrijednosti oko 1,5 milijardi KM, prenosi Srna.

– To što nam kvazi-analitičari, propali političari i ekonomisti van struke govore da nije momenat, ne znači ništa, osim politikantstva. Niti smo pretjerano zadužena zemlja, niti bi MMF s nama ulazio u takav aranžman, kao ni ostale finansijske institucije. Redovno vraćamo kredite i nije u pitanju naša finansijska stabilnost, zaključio je Bevanda.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija