Tuzlaci izašli na ulice i poručili: Popravite mamografe za naše majke i sestre!

Tuzlaci izašli na ulice i poručili: Popravite mamografe za naše majke i sestre!


Neformalna grupa mladih aktivista organizovala je mirni skup na Trgu slobode u Tuzli sa kojeg su poslali poruku kako sistem mora obezbijediti efikasnu primarnu zdravstvenu zaštitu.

– Povod za naše okupljanje je bila činjenica da mamografi u Domu zdravlja Tuzla nisu radili. U međuvremenu su popravljeni i to je pozitivna stvar, ali svi mi dobro znamo da oni malo rade, a malo su u kvaru. Sistem to mora riješiti, a ako ne može neka nama prepusti taj dio posla. Naše majke, sestre drugarice… zaslužuju mamografske preglede. Evo ja imam u ruci uputnicu na kojoj piše da se pacijentica javi za dvije godine. Mi želimo da se nabavi aparat, da se skrati lista čekanja na maksimalno mjesec i da sistem funkcioniše. Ne upiremo ni u koga prst, ne prozivamo poimenice, samo tražimo da sistem riješi ovaj problem – kaže Adi Selman, aktivista iz Tuzle.

Mladi aktivisti na kartonima su ispisali svoje parole, a Emina Imamović, mlada aktivistkinja, ističe kako od svojih zahtjeva neće odustati.

Šta da radi žena kojoj je pregled zakazan za dvije godine? Da čeka taj pregled ili da kupi grobno mjesto. I sama sam žena kojoj će možda u nekim životnim okolnostima zatrebati mamografski pregled. Možda će mi značiti tad život ili smrt i toga moramo biti svjesni. Niko ne prozivamo, ali pozivamo da se problem riješi – poručila je Imamović.

Mladi aktivisti su dobili veliku podršku na društvenim mrežama, ali su odustali od masovnijeg okupljanja zbog pandemije koronavirusa.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija