Fakultet islamskih nauka: Skupštini KS poslali prazan finansijski izvještaj?

Nihad Beganović, ugledni hafiz iz Bugojna, nastavio je da analizira trenutačnu situaciju na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajeva. Prethodno smo izvjestili o tome kolike su plate profesora, ali se sada problematizira pravdanje utroška finansija u ovoj ustanovi.

Profesori na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu imaju prosječnu platu od 3.990 KM!

“Primiti sredstva od građana Sarajeva u visini od 2.127.017 KM i godinu dana ili godinama javnosti, građanima Sarajeva ne podnijeti izvještaj na koji način su ta sredstva potrošena smatram da je to čin nepoštivanja države, da nije fer i nije uredu prema građanima Sarajeva, da se time šalje poruka da je FIN iznad države, da nikome nije dužan slati izvještaje o finansijama i da je privilegovan što je sve skupa užas!” – napisao je u svojoj objavi hafiz Beganović.

Nekoliko pitanja za dekana FIN-a prof. dr. Zuhdiju Hasanovića: Gospodine Hasanoviću koliko ima smisla Skupštini Kantona…

Gepostet von Nihad Beganović am Sonntag, 21. März 2021

Na ovu objavu reagovao je i docent sa Prirodno-matematičkog fakulteta, Benjamin Fetić.

“Vlada KS, odnosno Skupština KS mora ovo pitanje konačno riješiti. Ili će FIN biti član UNSA i poslovati kao svi fakulteti ili neće. Ovako samo ispade da je FIN u povlaštenom statusu u odnosu na sve druge fakultete UNSA koji moraju podnijeti kompletan finansijski izvještaj prema Senatu i Upravnom odboru, koji onda pretpostavljam ide Ministarstvu. Mi smo nedavno razmatrali i usvojili finansijski izvještaj PMF-a na našem Vijeću i on se kao takav prosljeđuje dalje na razmatranje. Izvještaj je napisan na 26 stranica. Studenti svih ostalih fakulteta UNSA svoje školarine uplaćuju na trezor KS, jedino studenti FIN-a uplaćuju na račun Rijaseta, a FIN se finansira iz budžeta KS. Moraju se i jedni i drugi odlučiti. Ovo nije pošteno prema ostalim fakultetima. Ne smije biti povlaštenih fakulteta.” – napisao je docent Fetić.

Ostaje da vidimo kako će na sve navedeno reagovati Vlada kantona, ali je zanimljivo da odgovora na prozivke nema ni od čelnih ljudi Islamske zajednice.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79