Više od 80 hiljada građana se prijavilo za vakcinaciju u Sarajevu

U dvorani Juan Antonio Samaranch (Zetra) nastavio se proces vakcinacije građana Kantona Sarajevo. Član Kriznog štaba i glasnogovornik Domova zdravlja KS, Arman Šarkić istakao je da je danas nastavljena vakcinacija sa 5.282 doze i to u najvećoj mjeri kineskih vakcina Sinopharm i Sinovac.

– Ovom procesu dodatno pogoduje dobra epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo. Uskoro očekujemo dolazak Pfizerovih vakcina koje će također biti na raspolaganju, međutim, na njih će se morati obratiti posebna pažnja zbog specifičnih uslova skladištenja. O tome smo striktno vodili računa, a u Zetri će se ispoštovati sva pravila koja su važna za Pfizerove vakcine. On je namijenjen za jedan tip pacijenata, tako da je veoma bitno da se ne pada na bespotrebne zamke. Svaka vakcina je dobra i to smo se uvjerili kada je riječ o AstraZenecinoj, nakon vakcinacije u prvom krugu na Zetri nije bilo nikakvih nuspojava, kazao je Šarkić.

Između ostalog, on navodi kako je moguće da krajem maja ili početkom juna stigne još jedan kontigent u kojem bi trebalo bi 100 hiljada vakcina, javlja Oslobođenje.

– Nadležni su i ranije izjavljivali da bi za KS trebalo između 200.000 i 250.000 da bi mogli reći da bismo tada bili zaista zadovoljni. Ukoliko se u obzir uzme podatak da Sarajevo ima 420.000 stanovnika od toga ima 200.000 starijih od 65 i hroničnih osoba i to je otprilike taj procijenjeni broj, naglasio je Šarkić.

Također, navodi da zbog dobre epidemiološke situacije i drive in puktovi za testiranje na koronavirus odsad rade po izmijenjenom režimu.

– Trenutno se odvija vakcinacija građana od 75 i više godina s obzirom na to da nisu svi u prvom krugu vakcinacije primili vakcinu. Osim toga, uz njih će se sada u ovom krugu vakcinisati i pacijenti koji imaju hronična i teža oboljenja, a to su pacijenti s transplantacijom, onkološki i hemodijalizni pacijenti, istakao je Šarkić.

Kako je kazao u prvom krugu vakcinacije je utrošeno 12.800 doza, a sada su na raspolaganju 5.282. Građana starijih od 75 godina u KS ima oko 28.000, međutim, on ističe da nisu svi aplicirali za vakcinu.

– Ta populacija građana se prijavila za vakcinu upravo u ovom obimu koji smo već pokrili. Dakle, to je otprilike između 10.000 i 15.000, ali te prijave se i dalje nastavljaju i sve dok imamo njihovih prijava mi ćemo njih prvo imunizirati. Dobra stvar je da su svi zdravstveni radnici vakcinisani, sada idemo i na zatvaranje tog kruga sa starijim od 75 godina pa ćemo kako vakcine budu pristizale spuštati i tu dobnu granicu, pa će tako naredni za vakcinaciju biti građani od 65 godina i više uz širenje prioritetnih zdravstvenih kategorija, kazao je Šarkić, dodavši da je ukupno prijavljenih građana na vakcinaciju skoro 80.000, ali da taj broj svakodnevno raste.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79