(FOTO) U Krajini proglašeno stanje prirodne nepogode

Gradovi Bihać i Cazin proglasili su stanje prirodne i druge nesreće zbog obilnog snijega.

Građanima su na raspolaganje stavljene sve snage, a u Cazinu je otvoren i dežurni telefon 123 za prijave problema.

Gotovo cijeli februar Unsko-sanski kanton suočen je sa obilnim snježnim padavinama, a zimske službe u Bihaću i Cazinu danonoćno su se borile sa velikom količinom snijega.

– Odlučili smo se na ovakav potez zbog visine snježnog pokrivača i činjenice da imamo više od 20 prijavljenih šteta na kućama i pomoćnim objektima – rekao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

On je istakao da će Grad Bihać javnim kuhinjama, Centru za socijalni rad i Crvenom krstu doznačiti dodatna novčana sredstva.

Za 40 socijalno ugroženih porodica obezbijeđeno je ogrevno drvo, a za one koji zbog snijega i lošeg zdravlja nisu u mogućnosti da napuste domove, pripremljeni su prehrambeni paketi.

Predstavnicima mjesnih zajednica upućena je molba da, zbog najavljene niske temperature, sve beskućnike u svojim mjestima prijave Crvenom krstu ili Centru za socijalni rad kako bi bili adekvatno zbrinuti.

Portal “Kliks” javlja da je danas zasjedao i Štab Civilne zaštite Cazina koji je odlučio da bude proglašeno stanje prirodne i druge nesreće.

– U proteklom periodu pokušavali smo se izboriti sa snijegom, ali nove padavine nadilaze mogućnosti dežurnih službi. Odlučili smo da proglasimo stanje prirodne nesreće kako bismo angažovali dodatna sredstva i pokušali izaći nakraj sa ovakvom situacijom. Otvorili smo i liniju za građane na koju mogu prijaviti sve probleme – rekao je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

Šef Civilne zaštite Cazina Said Mujić kaže da najveći problem predstavlja obilan snijeg na krovovima.

– Do jutros smo primili dojave da je na 23 objekta došlo do urušavanja. Materijalna šteta je ogromna, posebno na stambenim objektima. Od težine snijega stradali su čak i neki pomoćni objekti novije gradnje – rekao je Mujić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments