Zagrebački poduzetnik Nedim Novalić (39) sa svoja dva sinčića, u dobi od dva i 13 mjeseci posljednji je put viđen 19. februara ove godine u Sibeliusovoj ulici u zagrebačkom naselju Prečko. Otad mu se gubi svaki trag, a istražitelji intenzivno nastoje pronaći čovjeka koji je u nepoznato odveo dvoje male djece.

 

 

Nestali Novalić na potjernici od aprila 2017.   FOTO: SCREENSHOT

Njegov otac je očajan. U telefonskom razgovoru rekao je da “nema tih riječi koje bi opisale njegovu tugu, očaj i nemoć” otkad je doznao za nestanak svoga sina s unucima.

– Vjerujem u pozitivan i što skoriji ishod. Ne možete niti zamisliti šta prolazim, kako se osjećam i kakve mi sve misli lete glavom. Pa nestao mi je sin s unučadi. Detalje vam, nažalost, ne mogu otkriti jer policijska istraga traje. Mogu samo reći da su na slučaju angažirane sve društvene institucije – izjavio je otac nestalog muškarca za Jutarnji list.

Zanimljivo je da od aprila prošle godine za Nedimom Novalićem, koji je direktor dvije firme, traga policija zbog kompjuterske prevare.

Problemi koji su se počeli nakupljati rezultirali su bijegom s adrese boravka i prebivališta koja je za organe gonjenja bila nepoznata od kraja marta prošle godine, a u međuvremenu mu je, tačnije početkom ovoga mjeseca, poništena i lična karta.

– Od aprila prošle godine, kada sam mu postavljena za branitelja po službenoj dužnosti, nisam stupila u kontakt s njim, a postupak se vodi u odsutnosti – rekla je Novalićeva advokatica Tajana Babić.

Novalić je tražena osoba još od 11. aprila 2017. kada mu je u odsutnosti, a po prijedlogu općinske državne tužiteljice, zagrebački Županijski sud odredio pritvor.

Slučaj zbog kojega je Novalić optužen jeste krađa, odnosno “peglanje” kreditne kartice iz 2015. godine. Prijavu je podnijela jedna gospođa kojoj je Novalić zbog njenog hendikepa pomagao kupiti razne potrepštine, no Novalić joj je uzeo karticu i “spiskao” oko 9.000 kuna (oko 2.300 KM).

Nakon njene prijave policija je ispitala Novalića te je on porekao djelo, no kada su ga policajci ponovno potražili u februaru 2017, taj put kako bi ga i službeno uhapsili, nisu ga pronašli na prijavljenim adresama. Dva mjeseca poslije protiv njega je službeno otvorena istraga, a zbog svoje nedostupnosti u aprilu je i završio na potjernici.