(VIDEO) Šarović: Dodik ima psihičke probleme ili blefira, ali sigurno nas vodi ka ukidanju RS-a

(VIDEO) Šarović: Dodik ima psihičke probleme ili blefira, ali sigurno nas vodi ka ukidanju RS-a


Sinoćnji gost u studiju Face TV kod Senada Hadžifejzovića bio je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a. Prenosimo detalje sinoćnjeg intervjua.

Ako slušamo Dodika, vratit ćemo se u ’95.; ako slušamo Bakira, vratit ćemo se u ’91.! Senad: Hoćete li ponovo pristati na Dodikovu igru? Šarović: Moramo se distancirati od Dodika, nećemo biti saučesnici u Dodikovoj politici!

Opoziciji predstoji okršaj s Dodikom! Dodikova politika je nenormalna, najveća opasnost za RS! Ne trebamo ga slijediti u njegovom avanturizmu kojim dovodi u opasnost Dejton i srpski narod!

Dodik se kocka sa statusom RS-a! Dodik dovodi u opasnost opstanak entiteta, jer je njegova politika dozlogrdila mnogim faktorima! Dodikov novi politički dogovor za BiH znači raspakivanje Dejtona i to je jedan od najgorih prijedloga koje sam čuo! Prije toga je govorio o mirnom razdruživanju i tražio je podršku opozicije! Odbili smo ga, jer je to gubljenje vremena! Nakon prijedloga za mirnu disoluciju, došao je do samostalne RS u okviru BiH! To je Dejton 2, Dejton 3 ili negiranje Dejtona! Takve stvari ne mogu proći bez učešća većih međunarodnih sila! Dodik ulazi u varijantu koju on i njegova stranka ne mogu iznijeti! Dodik blefira i produžava krizu do Općih izbora!

Vraćanje nadležnosti može da bude legitiman zahtjev! Nadležnosti se mogu vratiti na isti način na koji su prenesene! To bi značilo da moramo sjesti s partnerima iz Federacije, ako hoćemo da to uradimo kako treba! Nije dovoljno to što Dodik hoće; postoje državni zakoni! Dodik ima većinu i ako to izglasa u NSRS, to će morati da se izglasa i u državnom Parlamentu! Najveći dio tih nadležnosti, koje Dodik hoće da vraća, prenijela je njegova stranka! Dodik zna da neće uspjeti u vraćanju nadležnosti! Slobodno neka se zaputi u Sarajevo i razgovara sa Bakirom Izetbegovićem! Pitanje je da li je spreman da nadležnosti vraća po zakonu! Smatramo da sve treba postići konsenzusom i mirnim putem! Naš odogovor Dodiku je da ne smije niko da povuče neki potez u RS-u koji će dovesti u pitanje mir i bezbjednost u zemlji! Mislim da Dodik neće ići tako daleko!

Nemamo ništa protiv Dodikove namjere da neke stvari traži mirnim putem, uz glasanje iz Federacije! Ne vidim drugi način! Vučićev stav o teritorijalnom integritetu BiH je principijelan! Srbija je sada opterećena pitanjem Kosova! RS ne treba da opterećuje Srbiju! Podržavam ono što Vučić govori! RS ni na koji način ne treba vezati sa pitanjem Kosova! U ovom trenutku proces RS-a i Kosova treba posmatrati odvojeno! To je bolje za RS! Dodik ovim što radi pokušava da po svaku cijenu obezbijedi još jedan mandat! Dodik može obezbijediti mandat samo napetom i destabiliziranom situacijom u kojoj Srbi misle da su ugroženi da trebaju da se brane od nekoga! Dodik treba da ode s političke scene! Dodikov plan je da ovo radi do sljedećih izbora! Plan je da u sljedeću godinu uđe sa latentnom krizom gdje se sve drži na granici pucanja! Dodik je blefirao zadnjih deset godina! Da smo napredniji i bogatiji, onda bismo razmišljali svojom glavom i ne bi manipulisao nama!

Šarović: “Čuo sam da je Dodik od Lavrova tražio podršku za ova pitanja i da mu je Lavrov rekao: ‘Pređi na sljedeće pitanje!'”

Senad: “Ja sam čuo da ga je pitao: ‘Zar je dotle došlo?'”

Šarović: “Nije dobio odgovor od Lavrova!”

Rusija je ozbiljna zemlja i ne daje podršku na takav način! RS više nikada ne smije da bude slučaj! Ako smo slučaj, onda smo u problemu! Ne trebamo biti predmet rasprava bilo koga! Nije Dodik američki igrač! Dodik će jednog dana, ako već nije, biti problem za Srbiju! Jedni kažu da Dodik ima psihičkih problema, drugi kažu da je blefer, a treći da nas vodi u sunovrat! Definicija današnjeg Dodika još nije gotova! Mi ne znamo šta je Dodik danas! Pitanje je da li Dodik ima nekoga iza sebe ko će mu pomoći u realizaciji njegove politike! Za početak, mi moramo da se distanciramo od Dodika! Nećemo da budemo saučesnici u Dodikovoj politici!

Stvari će sada biti ubrzanije! Unutar RS-a će doći do političkog raspleta u narednih mjesec dana! Morat ćemo donositi odluke mimo Dodika! Pripremamo se da ga pobijedimo na izborima! Tjeranje službenika OSA-e, SIPA-e ili Oružanih snaga iz RS-a je crni scenario! Tu onda nema mirnog dogovora! Ne znam da li Dodik ima plan B! To je opasnost po cijelu zemlju i narušilo bi bezbjednost i mir u BiH! Ako Dodik razmišlja o takvom planu, ne zna u šta ulazi! Neko treba da progovori i da ga spriječi!

Schmidt je doveden u neobrano grožđe i problem! On nije kriv što je Inzko nametnuo zakon! Podnošenje Schmidtovog izvještaja Savjetu bezbjednosti je važan događaj! Možda ga prihvate i Kina i Rusija!

Šarović: “Mi prenaglašavamo ulogu visokog predstavnika!”

Senad: “Kako prenaglašavamo kad Vas je visoki predstavnik kao člana Predsjedništva smijenio i poslao u zatvor?!”

Inzko nije bio značajan, pa ne treba ni Schmidt da bude! On nije značajan za EU put BiH! Nikada ne bih podržao da visoki predstavik smijeni Dodika! Ne zato što smatram da je Dodik dobar, nego zato što bi pogazio svoje principe! Ako smijeni svu trojicu, možda bi se nasmijao! Principijelno sam protiv odluka visokog predstavnika! SNSD je najveća prijetnja opstanku, miru i stabilnosti RS-a! Oko toga se opozicija ujedinila! Mi u RS-u imamo plejadu mladih ljudi, a to nije slučaj u Federaciji! Mislim da Izetbegović i Dodik jedan drugom nabacuju loptu! Ova kriza odgovara svoj trojici lidera! Sada su vaskrsnuli! Lično sam rekao Dodiku da je dovoljna jedna varnica i niko neće zaustaviti vatru! Uvode nas u rizik u kojem rizikujemo mnogo!


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija