(FOTO) Ni pet dana poslije poplava Konjička sela niko nije obišao

(FOTO) Ni pet dana poslije poplava Konjička sela niko nije obišao


Ni pet dana poslije poplava Konjička sela niko nije obišao

Crveni križ prvi stigao do Brda, Kutine, Hutovlja

Poplave nisu zahvatile samo gradska područja, ogromne štete su i u ruralnim sredinama. Međutim, do tamo kamere rijetko “dobace”, pa samim tim i pomoć teže dolazi. Danas su ekipe Crvenog križa FBiH obišle sela oko Konjica. Bili su prvi koji su nakon pet dana pokucali na vrata ovih ljudi piše Crna-Hronika.

Blokirane ceste

Jedan od volontera je istakao kako je ovo bila izazovna misija, puna uspona, neizvjesnosti ali jednog cilja – doći do sela Luko, Brda, Kutine i Hutovlje koji su preko pet dana izolovani i blokirani uslijed poplava i kliziša i dostaviti lijekove, svijeće, baterije, pitku vodu, hranu i higijenske setove.

– Odroni, blokirane ceste, provalije su bile pred nama tako da smo akciju morali nastaviti pješke. Ubrzo su naša terenska vozila zamijenila kolica i ramena uposlenika i volontera Crvenog križa.

Putem prema vrhovima planine nailazili smo na mještane koji su sanirali štetu oko svojih kuća. Svako od njih nas je dočekao kao da se poznajemo godinama.

Već u selu Hotovlje krenule su i suze mještana dok su prepričavali strah koji su osjetili dok se kamenje i voda u isto vrijeme obrušavali na njihovu kuću i plastenike… Ipak nismo mogli napustiti mjesto dok nismo morali probati domaće orahe i jabuke.

Na odredištu u selu Luko nas je čekala jedna nana i tepsija vruće sirnice, kaže čula da dolazimo pa požurila da ispeče pita ako stvarno svratimo… Tako je i bilo.. Kroz razgovor veli nana da smo prvi koji smo im došli, da terapije nisu danima popili.. Većinom su terapije za srčane bolesti, a jedna od mještanki je i onkološki pacijent.

Selo Brda nas je srdačno dočekalo, gdje su nas pitali kad smo pili kafu, imamo li vremena za jednu dževzu, jesmo li žedni, gladni… Iako smo kafu popili rano ujutro vremena smo imali samo za isporuku lijekova, vode, baterija, a obećali smo kafu popiti naredni put uz ljepše okolnosti.

Do posljednje kuće

Mrak je već, a nama je nakon Hotovlja, Lukog, Brda ostalo još selo Kutine. Nismo odustali i dostigli smo do posljednje kuće koja nas je čekala zbog lijekova i baterija.

U povratku za Sarajevo, svi smo bili umorni ali ispunjene duše jer smo ostvarili postavljeni cilj.

Može se.

Tokom čitavog dana održavao nas je vedar duh cijele ekipe Crvenog križa Federacije BiH i kolegice Saha Kurtovic iz Crvenog križa općine Konjic. Timskim radom uz podršku jedni drugima lako smo obavili sve zadatke koji su bili pred nama, između ostaloga je napisao jedan od volontera Crvenog križa FBiH zaključivši kako je uprkos svim teškoćama iza njih dan ispunjen dobrotom, vedrinom, toplim riječima i dobrim djelima.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija