Taktike koje godinama primjenjuje: Dokle je Dodik zaista spreman ići?

Taktike koje godinama primjenjuje: Dokle je Dodik zaista spreman ići?


Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) izjavio je da su regionalni čelnici uvjerili Milorada Dodika da obustavi svoje planove za povlačenje vojnika iz Oružanih snaga BiH i da ponovo napravi vojsku RS.

Nove granice

– Vidimo da je nakon mnogo razgovora, uključujući one u susjedstvu, dobio poruku da niko neće prihvatiti način koji vodi ka povećanom potencijalu političkog i, nadamo se da ne, vojnog sukoba – rekao je Šmit za “Guardian”.

Uistinu, čini se da je Dodik posljednjih dana povukao ručnu. U medijima se rjeđe oglašava, a, iako institucije države BiH i Parlament BiH još drži blokiranima, izgleda da je njegov najavljeni plan jednostranog preuzimanja institucija države od RS prilično usporen.

No, ne treba smetnuti s uma da je Dodik, u međuvremenu, stidljivo povukao i sljedeći korak te najavio da će 10. decembra van snage staviti i Ešdaunov (Ashdown) zakon o zabrani raspolaganja imovinom i staviti obavezu da se ta imovina efektno uvede kao imovina RS.

Taktika koju Dodik godinama dosljedno primjenjuje je svojevrsno ispitivanje praga tolerancije međunarodne zajednice po pitanju rastakanja BiH. Uz manji ili veći žar, blokira državu, zaobilazi odluke njenih institucija ili povlači jednostrane poteze koji prevazilaze nadležnosti RS te testira hoće li mu to biti tolerirano ili će snositi konkretne posljedice. Godinama je međunarodna zajednica uglavnom ignorirala Dodikove poteze, a on postavljao nove granice dozvoljenog.

Ipak, posljednje najave preuzimanja nadležnosti i formiranja vojske RS upalile su alarm i na svjetskom nivou. Dodik je dospio na stranice vodećih svjetskih medija koji špekuliraju i o mogućem ratu, a svjetske lidere natjerao da povuku i konkretne poteze.

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) upozorio je da će potezi jednostranog povlačenja iz institucija na državnom nivou ili bilo kojeg drugog pokušaja destabilizacije Dejtonskog sporazuma biti suočeni s odgovarajućim mjerama. Njemačka je i zvanično pokrenula proceduru da se unutar EU uvedu sankcije Dodiku, dok je nizozemski parlament usvojio inicijativu u kojoj od svoje vlade traži uvođenje sankcija.

Nema povratka

Sve ovo pokazuje da su posljednji Dodikovi potezi postigli efekt koji je dugo izbjegavao, a to je da svojim djelovanjem ozbiljno alarmira međunarodnu zajednicu. Činjenica i da se sam Dodik posljednjih dana učestalo sastaje s predstavnicima SAD i Evropske unije pokazuje da predsjednik SNSD-a očigledno pregovara o svom položaju i da je vrlo moguće da će, kao mnogo puta do sada, povući ručnu nakon što shvati da poslije prelaska neke granice neće biti povratka, ali da će mu, u suprotnom, biti oprošteno.

Konspirativni Dodik

Da stvari i ne idu po volji člana Predsjedništva BiH, pokazuje da inače pričljivi i robusni Dodik nije davao izjave niti se javno oglašavao nakon posljednjih sastanaka s američkim ambasadorom Erikom Nelsonom (Eric) te komesarom EU Oliverom Varheljijem (Varhelyi).


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija