Korona virus: Za sada u našoj zemlji nema slučaja Omikron soja, ali zato dominira Delta soj

Korona virus: Za sada u našoj zemlji nema slučaja Omikron soja, ali zato dominira Delta soj


Kako nema zabrane ulaska iz područja u kojima je omikron soj utvrđen, realno je očekivati da se on pojavi u BiH, kazao je Goletić

Od izdavanja jedinstvenih Covid potvrda na nivou naše zemlje još nema ništa. Da se trenutno ne radi na ovom planu, govori i sama činjenica da na naše upite iz bh. institucija jučer nisu odgovarali.

Ipak, ono što je izvjesno kada je riječ o pandemiji koronavirusa jeste da se kod nas i dalje nastavlja sekvenciranje uzoraka PCR koji su pozitivni na SARS CoV2 virus. Prof. dr. Teufik Goletić, šef Laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, kaže da već dva mjeseca izuzev delta soja koronavirusa i njegovih podvarijanti, nisu ustanovljeni nikakvi drugi sojevi.

– Nastavljamo tu aktivnost, a ukoliko u uzorcima koji nam dođu bude eventualno i omikron varijanta SARS CoV2, u stanju smo da ga prepoznamo i hitno obavijestimo federalno Ministarstvo zdravstva, Zavod za javno zdravstvo FBiH i Krizni štab FMZ-a, govori za Oslobođenje prof. dr. Goletić, te dodaje da treba imati u vidu današnji način komuniciranja, pri čemu su ljudi avionom u stanju sa jedne tačke zemaljske kugle preći na drugu tačku za manje od 24 sata.

– Zbog nepostojanja mjera poput zabrane ulaska iz specifičnih područja u svijetu u kojima se ovaj omikron soj već utvrdio, realno je očekivati da će on doći u BiH. Međutim, to ne znači da će on u ovom trenutku, jer nemamo dovoljno podataka, potisnuti trenutno dominirajući delta soj. Ponavljam da to ne znači da će omikron eventualno preuzeti primat u tom kontekstu, naglašava dr. Goletić, upozoravajući da u ovom trenutku nemamo dovoljno informacija bez obzira na veliki broj promjena kojima svjedočimo.

Na S proteinu omikron soja još nije poznato da li će on biti u stanju da potisne dominantni delta soj.

SKIJAŠKA SEZONA
Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo zauzeo je stav da je najava KJP ZOI’84 o otvaranju skijaške sezone u prvoj sedmici decembra preuranjena. KŠ još nije utvrdio smjernice prema kojim će se skijaška sezona 2021/2022. na Bjelašnici i Igmanu odvijati. Smjernice će biti utvrđene prema epidemiološkoj situaciji u narednom periodu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija