Sarajevo, BiH – 21. septembar 2021: Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović izjavio je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) da očekuje drugačije ponašanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na liniji onoga što on uporno pokušava da bude, dakle mirotvorac, čovjek koji popravlja odnose, a projekat autoputa Sarajevo-Beograd, smatra, može pomoći smanjenju tenzija na relaciji Srbija-Bosna i Hercegovina. ( Samır Jordamovıc – Anadolu Agency )
Oglasio se Bakir Izetbegović: Ovo je direktan udar na Dejton, posljedice mogu biti nesagledive

Oglasio se Bakir Izetbegović: Ovo je direktan udar na Dejton, posljedice mogu biti nesagledive


Predsjednik SDA oglasio se nakon posebne sjednice NSRS na kojoj su izglasane odluke o prenošenju nadležnosti koje su izazvale lavinu komentara.

“Današnje odluke Narodne skupštine entiteta RS, koje je izglasala politička grupacija okupljena oko Milorada Dodika, direktan su udar na Dejtonski mirovni sporazum i ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine.

Pravosudne institucije BiH dužne su da odlučno reagiraju i hitno poduzmu korake iz svoje nadležnosti. Istu obavezu imaju i Visoki predstavnik Christian Schmidt, ali i zemlje garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ne smije biti nikakvog odlaganja ili čekanja rokova od šest mjeseci.”, poručio je Izetbegović.

“Glasanjem za odluke kojima se najavljuje formiranje parainstitucija i napušta Dejtonski mirovni sporazum Milorad Dodik i njegovi politički partneri uvode Bosnu i Hercegovinu u neizvjesnost i nestabilnost čije posljedice mogu biti nesagledive. U svom destruktivnom djelovanju ove snage moraju biti spriječene.” saopštio je predsjednik SDA.

Podsjetimo,  NSRS je večeras usvojila niz zaključak u vezi sa prenosom nadležnosti. Usvojeno je više tačaka


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija