Da li je narušena sigurnost u glavnom gradu Bosne i Hercegovine?

Da li je narušena sigurnost u glavnom gradu Bosne i Hercegovine?


u Upravi policije MUP-a KS-a odavno vlada nezadovoljstvo zbog načina rukovođenja policijskog komesara Nusreta Selimovića, pri čemu su prilično narušeni međuljudski odnosi. Pozicije važnih organizacionih jedinica iz nekih razloga su upražnjene.

Tako danas MUP KS-a nema komandira Jedinice za podršku, nema komandira Jedinice za specijalističku podršku, načelnika Odjeljenja za narkotike itd. Dakle, neke od ključnih organizacionih jedinica su obezglavljene. S obzirom na sadržaj saopćenja koja su izlazila u javnost stječe se dojam da su narušeni odnosi između sarajevskog Tužilaštva i komesara Uprave policije. Sve ovo se na koncu zasigurno odražava i na sigurnosnu situaciju, a svakodnevne crne statistike dovode do uznemirenja javnosti piše Hayat.

Od tri osobe u Sarajevu uz prijetnju pištoljem ukradeni mobiteli i novac“, „Na Dobrinji izgorio automobil, još dva oštećena“,“Od tri osobe u Sarajevu uz prijetnju pištoljem ukradeni mobiteli i novac“, „Na parkingu na Dobrinji gorjelo šest automobila“, „Pucnjava na Bjelavama, policija traga za počiniocem“, „Ubistvo u Pofalićima“ – dio je ovo crnih događaja koji su obilježili samo proteklih desetak dana u Sarajevu.

Sudeći prema komentarima na društvenim mrežama, građani Sarajeva odavno se ne osjećaju sigurno. Kažu, sve ovo je, nažalost, postala svakodnevnica.

Neki od komentara glase:

Petak, 17:00, susjedi se vratili kući s posla, parkirali automobil, odmarali se do 20:00. Oko 20:00 sati siđu u garažu, automobil obijen, nestao laptop. Centar grada.

Nedjelja, 17:15, prijateljica čula neki zvuk na donjem spratu. Siđe u dnevni boravak, četiri metra od nje kroz balkonska vrata ulazi lopov s fantomkom na glavi. Ona krene prema njemu, lopov bez imalo straha ukrade tašnu sa stola i pobjegne. Centar grada.

U samo par dana veoma drske krađe u kućama naših prijatelja, tokom dana, svi bili u kućama, ali to lopovima ništa ne znači.

U nedjelju je likvidiran i mladić na raskrsnici u Pofalićima. Prije par sedmica prijatelju provalili u restoran, puzali po podu da ih ne uhvati senzor alarmnog sistema.

Glavni grad jedne države, politički centar, najveći budžet oko kojeg se svi bore. Pričaju i svađaju se o svemu osim o strategijama za povećanje sigurnosti, privlačenju turista s ciljnih tržišta, unapređenju poslovne klime, strateškim granama za strane investicije.

BAVI POSLJEDICAMA KRIVIČNIH DJELA NEGO NJIHOVOM PREVENCIJOM

Preventivni rad neocijenjenog sarajevskog komesara Nusreta Selimovića ne samo da nije primjetan već su statistike zabrinjavajuće. Čini se da se komesar više bavi posljedicama krivičnih djela nego njihovom prevencijom. Razbojništva, pljačke, krađe i teške krađe u Kantonu Sarajevo odavno su učestale. Od početka ove godine do 15. decembra u Sarajevu su počinjena 243 razbojništva, što je skoro duplo više počinjenih razbojništava nego što ih je, naprimjer, na području PU Banjaluka ukupno počinjeno u proteklih šest godina. Na području PU Banje Luka, koja operativno pokriva grad Banjaluku te općine Laktaši, Čelinac, Kotor-Varoš, Kneževo i Prnjavor, u 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020. i u prvih osam mjeseci ove godine ukupno je počinjeno 135 razbojništava. U prvih osam mjeseci ove godine na području koje pokriva PU Banjaluka počinjena su tek dva razbojništva, dok ih je u Kantonu Sarajevo od početka godine počinjeno dvjesto puta više, odnosno 243 razbojništva.

Dakle, u posljednjih šest godina na području PU Banja Luka počinjeno je manje razbojništava nego u Sarajevu samo od početka ove godine. Pored toga, u prvih jedanaest mjeseci ove godine na području KS-a ukradeno je čak 127 automobila, što je 124 više ukradenih automobila nego što ih je ukradeno na cijelom području PU Banjaluka, gdje su od početka godine ukradena tek 3 automobila. U cijelom entitetu RS u ovoj i 2020. godini ukradeno je manje od 100 automobila.

S druge strane, ono što je posebno odjeknulo u javnosti jeste da Uprava policije Kantona Sarajevo u narednom periodu planira uspostaviti Sektor za kriminalističko-obavještajne poslove.

Kriminalističko-obavještajna jedinica (KOJ) već postoji u strukturi sarajevskog MUP-a i nalazi se u Sektoru kriminalističke policije, ali novi plan je da djeluje kao zaseban sektor koji će biti pod direktnom komandom policijskog komesara.
Arhiv

Međutim, s obzirom na brojna nerasvijetljena teška krivična djela, na mizerne zaplijene heroina i kokaina u Sarajevu u posljednje dvije godine, s obzirom na učestala bjekstva počinilaca, a nakon izvršenih teških krivičnih djela, postavlja se logično pitanje dosadašnjih rezultata rada KOJ-a i prikupljanja obavještajnih podataka. Na jednoj od sjednica Nezavisnog odbora koji nadzire rad komesara, a na kojoj se Selimović nije pojavio već je poslao zamjenika, postavljeno je pitanje o radu Kriminalističko-obavještajne jedinice MUP-a KS-a:

Član Nezavisnog odbora postavio je pitanje koje se odnosi na nedavno ubistvo Spahić Nedžiba, pri čemu je istakao da mu je neshvatljivo kako se uopće moglo dopustiti da njegov ubica pobjegne. Istakao je da se, po njegovom mišljenju, nekada ozbiljno radilo, prikupljali su se operativni podaci itd. Postavio je pitanje šta radi kriminalističko-obavještajna jedinica na čelu s njenim načelnikom. Da li je iko ikada kontrolisao tog čovjeka? Da li se sve svodi na to da se podnese izvještaj, raspiše se potjernica itd.“

SELIMOVIĆA, ČINI SE, ODREĐENE POLITIKE DRŽE NEOCIJENJENOG NA TOJ POZICIJI

Na vijest o uspostavljanju „novog“ KOJ-a reagovali su i građani, a ovo su samo neki od komentara:

„Osnivanje sarajevske paradržave u toku.“

„Kanton Sarajevo mini država, sad i oni hoće da prisluškuju!“

„Otcjepljuje se kanton.“

„Imamo SIPA-u i OSA-u, zar nisu oni obavještajna jedinica?“

„Ne treba nama Dodik praviti parainstitucije kad mi imamo sami sebe.“

Kojajte vi šta hoćete, znam da se u gradu ne može sigurno kretati. Zamislite da se u onoj pucnjavi nalazilo neko vozilo sa djecom u blizini. Ni na prozor nećete smjeti uskoro da vas metak ne pogodi. Ova rogatička vlast KS-a najbolje da se vrati proizvodnji krompira u Rogaticu.

S obzirom na statistike ne čudi zašto je komesar Selimović u dosadašnjem mandatu ostao neocijenjen, ali čudi da je neocijenjen i dalje na toj poziciji, s obzirom na konstantno zanemarivanje preventivnog rada, što u konačnici najviše osjete građani Sarajeva. S druge strane presedan je da prvi čovjek Uprave policije već dvije godine obavlja tu funkciju neocijenjen. Jer da je, naprimjer, neki od policijskih službenika ili oficira ostao neocijenjen, po automatizmu bi ostao i bez posla. Međutim, to očito ne važi za komesara Selimovića, kojeg, čini se, određene politike drže neocijenjenog na toj poziciji.

Je li komesar Selimović ovakvim statistikama u svom mandatu opravdao ukazano povjerenje Nezavisnog odbora, povjerenje tadašnje i sadašnje Vlade? Je li opravdao povjerenje građana koji ga plaćaju? Brojnim građanima koji su se našli na meti izvršilaca pojedinih krivičnih djela nanesena je višemilionska šteta. Međutim, građani ne biraju komesara niti ih iko išta pita.

Odgovore građanima trebaju dati oni koje građani plaćaju, koji često javno ističu da rade u njihovom, a ne interesu pojedinaca. To su Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara i Vlada Kantona Sarajevo.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija