Šta će uraditi Njemačka, Britanija i EU nakon američkih sankcija?

Šta će uraditi Njemačka, Britanija i EU nakon američkih sankcija?


Sjedinjene Američke Države danas su počele objavljivati listu sankcionisanih iz BiH.

Američko ministarstvo finansija danas je objavilo da su uvedene sankcije Miloradu Dodiku, Milanu Tegeltiji, Mirsadu Kukiću i Alternativnoj TV.

U javnosti se sada postavlja pitanja koje zemlje bi mogle pratiti američke sankcije. Iz Ambasade Velike Britanije su još početkom oktobra prošle godine najavili u BiH da će Ujedinjeno Kraljevstvo snažno podržati Ameriku i ostale partnere u sankcijama protiv korumpiranih osoba u BiH.

“Ujedinjeno Kraljevstvo je predano u borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini, skupa s onima koji dijele našu predanost, uključujući razmjenu informacija i jačanje i izgradnju kapaciteta. Potpuno se slažemo sa Sjedinjenim Američkim Državama i našim ostalim partnerima o temi da se radi više na promociji transparentnosti i sprečavanju korumpiranih pojedinaca da izvuku korist iz svojih kriminalnih aktivnosti te da se pruži podrška onima koji rade na iskorjenjivanju korupcije”, saopćeno je tada.

Također, Njemačka se od ranije u okviru institucija EU zalaže za uvođenje sankcija Dodiku te nije isključeno da će ova zemlja uvesti sopstvene sankcije.

Zastupnica u Evropskom parlamentu ispred grupacije Zelenih Tineke Strik komentarisala je na uvođenje sankcija SAD-a članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku ističući da i EU mora da prati aktivnosti SAD-a.

“Sjedinjene Američke Države vjeruju da Dodikovi nedavni postupci potkopavaju mir na Zapadnom Balkanu i zbog toga obnavljaju sankcije i blokiraju svu imovinu. Evropska unija ne smije stajati sa strane i trebaju odmah slijediti ovaj važan korak”, zaključila je Strik.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija