Mirzi Teletoviću poništena i građevinska dozvola za malu hidroelektranu

Nakon što je prvobitno ukinuta okolišna dozvola, danas je poništena i građevinska dozvola za mini hidroelektranu “Zlate” na rijeci Doljanci, a koja je u vlasništvu košarkaša Mirze Teletovića i njegovog oca Šabana.

Na Facebook grupi “Pusti me da tečem” koja okuplja ekološke aktiviste objavljeno je kako je njihova borba urodila plodom te su “proglasili pobjedu” u sporu za zaštitu rijeke Doljanke.

“Čestitamo hrabrim aktivistima na upornoj borbi. Pravda je spora, ali dostižna”, poručili su aktivisti.

Mala hidrocentrala je izgrađena u Jablanici, na vodotoku Doljanke, a u julu protekle godine odlukom Kantonalnog suda poništena je okolišna dozvola koju je resorno ministarstvo izdalo nezakonito.

Za izgradnju hidroelektrane bila je zadužena firma bivšeg bh. košarkaša “Eko-Vat”, a odmah nakon započetih radova građani su iskazali svoje negodovanje. Prema propisima, “Eko-Vat” je za izgradnju morao imati saglasnost mještana putem zbora građana, za koji tvrde da nikad nije održan.

Građani okolnih mjesta su nakon što su vijesti o investiciji bh. košarkaša dospjele u javnost, pokrenuli peticiju za zaštitu rijeke, a u više navrata organizovali su i proteste.

Također, aktivista iz Jablanice Dženan Šašić je 2018. godine tužio Federalno ministarstvo okoliša i turizma zbog izdavanja okolišne dozvole za mHE Zlate, te je tvrdio je da je akt donesen uz pogrešnu primjenu zakona.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79