Slučaj “Dženan Memić”: Zašto je Hitna pomoć kasnila u Veliku aleju?

Slučaj “Dženan Memić”: Zašto je Hitna pomoć kasnila u Veliku aleju?


 

Saslušanjem trojice pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i penzionisanog policajca MUP-a Kantona Sarajevo danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje bivšoj djevojci tragično stradalog mladića Dženana Memića, Alisi Ramić (djevojačko Mutap), njenom ocu Zijadu Mutapu, dvojici policajaca Hasanu Dupovcu i Josipu Bariću, te Muameru Ožegoviću – radniku hotela “Kristal” sa kojeg su nadzorne kamere snimile događaj u Velikoj aleji na Ilidži.

Riječ je o optuženima za prikrivanje i zataškavanje likvidacije Dženana Memića 8. februara 2016. godine na Ilidži.

Saslušani su svjedoci Nebojša Veljović, Elvedin Boja, Elvin Demir i Nevzet Kovač.

Pogledajte video iz sudnice.

Nakon desetak minuta, kako je dodao, kolega je ponovo pozvao da pita gdje je Hitna pomoć. Kazao je da su nedugo potom došle kolege iz Kantonalne policije, a onda i Hitna pomoć, 20 do 25 minuta nakon prvog poziva.

Veljović je rekao da je na lice mjesta stigao i Alisin otac. Kazao je da su mladića unijeli u prva kola Hitne pomoći i da su tražili nekoga iz policije.

“Poslije sam čuo da su mu našli pištolj”, rekao je svjedok.

Na pitanja Odbrana, on je potvrdio da je jedno od vozila koja su te noći naišla bio crni džip tuareg, kao i da su pronašli komadić stakla na kojem je bio trag zelene boje.

Veljović je kazao da je u blizini bio hotel “Casa Grande” i da su pokušali da dobiju snimak nadzorne kamere, ali da nije bilo struje. Dodao je da su otišli do kuvajtske rezidencije, gdje im je obezbjeđenje reklo da mogu “premotati snimak samo pola sata unazad”, te da se trebaju javiti nekome.

Ispovijest bivšeg policajaca: Alisa je pokazivala gdje je momak ležao, nismo ga smjeli dirati

Svjedok Nevzet Kovač kazao je da je bio vođa tima za obezbjeđenje kada ga je jedan od kolega pozvao u vezi s nezgodom u Aleji. Nije se mogao sjetiti da li je rečeno da je povrijeđeno jedno ili dva lica. Dodao je da je odmah obavijestio dežurnog, a da su ga kolege ponovo zvale da urgiraju.

JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo uputio je odgovor zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo Arijani Memić na njeno pitanje koje se odnosi na intervenciju Hitne pomoći u noći 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji kada su povrijeđeni Dženan Memić i Alisa Mutap.

Iz Hitne pomoći je odgovoreno da je u 22:37 zaprimljen poziv za intervenciju koji je uputio pripadnik MUP-a KS. Inače, prvi na mjesto događaja su stigli pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela čiji je jedan službenik i fotografisao tijelo Dženana Memića. Naknadno su došla i dva policajca iz PU Ilidža.

– U 22:52 prva medicinska ekipa stigla je na lice mjesta i pružila pomoć ženskom pacijentu prema uputama policijskih službenika. U 22:53 medicinska ekipa konstatuje da postoji još jedna povrijeđena osoba muškog spola u besvjesnoj stanju i traži da se na lice mjesta pošalje još jedna medicinska ekipa, a sama nastavlja ukazivati pomoć teže povrijeđenoj osobi, muškog spola, u besvjesnom stanju.

U 22:59 prva medicinska ekipa započinje medicinski transport Dženana Memića koji je bio u besvjesnom stanju prema KCUS-u. Prema navodima Hitne pomoći u 23:14 je Memić dovezen na KUM KCUS-a.

U 23:04 druga medicinska ekipa je stigla na lice mjesta i izvršila transport ženske osobe koja je bila pri svijesti. Na KCUS su stigli u 23:23.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć nije mogao odgovoriti zastupnici Memić da li su vozila Hitne pomoći zaustavljala, koliko je trajalo zaustavljanje, te da li je bilo kontakta pacijenta i članova medicinskog osoblja sa trećim licima.

– Medicinski radnici koji su pružali pomoć Dženanu Memiću i Alisi Mutap su u sudskom procesu svjedočili o svim okolnostima vezanim za ovaj slučaj i uvidom u transkripte njihovih svjedočenja možete doći do informacija u vezi eventualnih stajanja i kontakata sa trećim licima – navedeno je u odgovoru Hitne pomoći.

https://youtu.be/-13PlDss6Vk


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija