Radnici ZRAK-a opet u štrajku: Kasne plate, firma nema ni računa

Radnici ZRAK-a opet u štrajku: Kasne plate, firma nema ni računa


Radnici firme Zrak iz Sarajeva, njih 108, ugasili su svoje mašine i stupili u štrajk. Nisu im isplaćene plaće i topli obroci za august, septembar, decembar, te topli obrok za mjesec novembar.

Dodatni problem im predstavlja nemogućnost otvaranja računa preko kojeg bi firma poslovala. Zbog katastrofalne situacije u firmi, radnici stalno odlaze.

“Već je 20 kolega napustilo firmu – i ja mislim da napustim. Ne može niko trpjeti kad ne primi plaću, ima kolega, u kreditima su, banke zovu, traže svoje, jako je teško”, govori Amir Demirović.

Podsjećamo, Zrak je preduzeće čija su djelatnost razvoj i proizvodnja uređaja iz oblasti elektromehanike, optike i elektronike. Radnici krive vlast za ovakvo stanje jer, umjesto da jačaju namjensku industriju, oni je vode u propast.

“Osim tih plaća koje mi tražimo – nećemo odustati dok to ne dobijemo – zahtijevamo od Vlade da napokon počnu da misle o ovoj firmi, da se počnu ponašati majčinski, a ne maćehinski”, poručuje Emir Kominlija, predsjednik Sindikata Zraka.

Uposlenici pozivaju Vladu Federacije BiH i resornog ministra da riješe problem.

“Dok nam sve ne isplate, ne uvežu staž – naprave normalnu firmu koja može normalno fukncionisati, da možemo primati normalno plaću mjesec za mjesec, a ne ovako jednu primili jednu pa tri mjeseca nemamo – mi to nećemo dozvoliti”, dodaje Mirsad Ademović, potpredsjednik Sindikata Zraka.

U slučaju rješavanja finansijskih problema, ova kompanija ima ogromnu perspektivu, te bi mogla ponovo postati jedan od lidera u namjenskoj industriji BiH, ali i regiona.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija