Počelo suđenje Selmi Cikotiću. Oštetio je budžet BiH za najmanje 9,7 miliona KM?

Počelo suđenje Selmi Cikotiću. Oštetio je budžet BiH za najmanje 9,7 miliona KM?


Čitanjem optužnice u Sudu BiH danas počelo suđenje državnom ministru sigurnosti Selmi Cikotiću. Optužnica je podignuta u novembru 2021., a Cikotića tereti da je od 2009. do 2011., kada je obnašao dužnost ministra obrane BiH, zloupotrijebio položaj tako što je protuzakonito izmijenio odredbe ugovora što ga je zagrebački „Scout“ ranije sklopio s nekadašnjim entitetskim ministarstvima obrane.

Umjesto zastarjelog oružja i municije koje je ranije određeno za otpis odnosno prodaju Cikotić je, prema navodima iz optužnice, omogućio da „Scout“ dobije oružje i municiju koje je bilo kvalitetnije i koje je na tržištu imalo znatno veću cijenu.

Procjena je Tužilaštvo BiH kako je Cikotić na taj način „Scoutu“ omogućio višemilionsku dobit, a time je istovremeno oštetio budžet BiH za najmanje 9,7 miliona KM.

Predstavnici državnog tužilaštva na početku suđenja su najavili kako će optužnicu dokazivati iskazima većeg broja svjedoka i vještaka te priložiti nekoliko stotina materijalnih dokaza.

Tužilac Mladen Furtula rekao je da će svjedoci pojasniti kako se sve odvijalo po šablonu “prodajemo deset olovaka lošeg kvaliteta sa malo mastila po sistemu viđeno-kupljeno, nema reklamacije, a onda kupac dođe nakon nekog vremena i kaže, malo je mastila u olovkama, dajte nam deset kompjutera umjesto njih, po istoj cijeni, i mi kažemo, može.”

– Dešavalo se da iz firme “Scout” pošalju zahtjev danas, a da ga Cikotić već sutradan odobri – rekao je Furtula.

Suđenje se nastavlja naredne sedmice saslušavanjem tri svjedoka.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija