Protiv obilježavanja Dana nezavisnosti: Dodik već našao zamjerku novom američkom ambasadoru u BiH

Protiv obilježavanja Dana nezavisnosti: Dodik već našao zamjerku novom američkom ambasadoru u BiH


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da prisustvo ambasadora SAD u BiH Majkla Marfija manifestacijama organizovanim povodom obilježavanja nepostojećeg praznika Dana nezavisnosti BiH predstavlja ignorisanje zvaničnih stavova BiH i grubo miješanje u njena neriješena unutrašnja pitanja, piše Srna.

U pismu upućenom novom američkom ambasadoru u BiH, član Predsjedništva naglasio je da obilježavanje ovog nepostojećeg praznika doprinosi dodatnoj konfuziji u BiH i dovodi do još dubljih podjela u već podijeljenoj zemlji kakva je BiH.

– Koristim ovu priliku da Vas podsjetim da u BiH ne postoji Zakon o državnim praznicima u BiH, niti postoji konsenzus predstavnika naroda i entiteta u vezi sa ovim pitanjem. Samim tim, ne postoji Dan nezavisnosti BiH niti je 1. mart državni praznik u BiH kako to godinama navode političari iz Federacije BiH – istakao je Dodik u pismu Marfiju.

Dodik je naveo da prihvata činjenicu da je demokratsko pravo svakog od tri konstitutivna naroda u BiH da obilježava svoje praznike, ali pokušaji da se ti, kako on kaže nacionalni praznici prikažu kao državni praznici BiH i da se za njihovo obilježavanje koriste resursi institucija BiH, predstavlja najgrublju zloupotrebu tih institucija i ne doprinosi stabilnosti u BiH.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija